Damir Krajac/Cropix
dežurna ordinacija

Pitali smo liječnika: Zašto nam se iznenada pojavljuju neobjašnjive modrice po tijelu

Spontanim hematomima sklonije su starije osobe

Posljednjih mjesec dana pojavljuju mi se modrice po tijelu iz neobjašnjivih razloga. Ne bole i ne svrbe i izgledaju kao obične modrice. Trenutno ih imam oko 20. Hemoglobin je nešto niži i imam pad apetita. Imam 50 godina. Zašto mi se to javlja i koje bih pretrage trebala napraviti?

  • Nevenka J., Karlovac

​Odgovara dr. Milan Mazalin, spec. opće medicine, Dom zdravlja Zapad, Zagreb

Hematomi ili modrice najčešće su posljedica udarca ili jačeg pritiska kada zbog oštećenja krvnih žila dolazi do potkožnog izlijevanja krvi i tipičnih promjena boje kože. Osim takvih posttraumatskih hematoma, postoje i tzv. spontani hematomi koji se javljaju a da im nije prethodila neka ozljeda. Uzroci mogu biti vrlo različiti. Određenu ulogu ima genetika jer se takve pojave učestalije javljaju u pojedinim obiteljima. Nadalje, češći su kod žena te općenito kod ljudi svjetlije puti.

Spontanim hematomima sklonije su starije osobe jer im koža postaje tanka, a krvne žile slabe i krhke. Mogu biti posljedica povećanih izičkih napora, pojačane konzumacije alkohola, korištenja nekih lijekova, ali i bolesti i bolesnih stanja. Tako bi pojava spontanih hematoma u nekim slučajevima mogla ukazivati na poremećaje zgrušavanja krvi, bolesti jetre, neke infektivne, ali i maligne bolesti. Stoga je važno obratiti se liječniku da temeljem anamneze, pregleda i dodatne dijagnostičke obrade utvrdi njihov uzrok.

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
11. travanj 2024 23:11