SHUTTERSTOCK
Spas u zadnji čas

Pet važnih stvari koje uvijek zaboravimo spakirati, a mogu nam spasiti godišnji odmor

Putovanje i promjena rutine mogu utjecati na probavni sustav, ali i menstrualni ciklus pa je dobro pripremiti se za sve situacije

Napokon ste dočekali, otputovali ste na bajkovitu lokaciju, otok udaljen šest sati vremenske razlike od vašeg doma i spremni ste za 10 dana potpunog opuštanja. Imate super plan, znate što ćete sve obići koji dan, budžet je spreman i jedini problem koji ujutro imate je: koji badić odabrati?

Rentate kajak, istražujete plažu po plažu, more je toliko toplo da jednostavno ne želite izaći na suho. Nakon cijelog dana se vraćate u hotel, tuširate i krišom pogledate u ogledalo. Prizor vas zaprepaštava, pa nikad niste bili toliko crveni! Kako vrijeme odmiče, počinjete osjećati pulsirajuću bol, cijelo tijelo vas boli dok doslovno samo legnete na krevet. Kako se to dogodilo iako ste se ujutro namazali faktorom 50+?

image
SHUTTERSTOCK

Sunce na tropskim lokacijama je puno jače nego u Hrvatskoj, a odsjaj se još pojačava ako, naprimjer, veslate. Da ne govorimo da zasigurno niste ponovno nanijeli kremu nakon kupanja na svakoj plaži.

Pakiranje kao uzročnik stresa

Odjednom imate odmor iz noćne more, ne možete napustiti hotel jer prva zraka sunca koja dotakne vašu kožu peče kao da gorite iznutra, izgubili ste najmanje dva dana dugoočekivanog odmora i niste ni najmanje sigurni kad će vam se vratiti normalan izgled. Uz to, na otoku ste s jednom trgovinom udaljenom 20 kilometara, a nemate svoj automobil. Sve bi dali za onaj gel s aloe verom koji niste spakirali u kofer.

Na godišnjem odmoru, nažalost, puno stvari može poći po krivu, a gore navedena situacija je stvarna i može se dogoditi i vama.

Godišnji bi trebao biti odmor od obaveza, stresa, ali može nam donijeti stres. Istraživanje provedeno među Amerikancima ove godine je pokazalo da su pakiranje i samo putovanje najveći uzročnik stresa (46 posto ispitanika). Zato podsjećamo na pet jako bitnih proizvoda koji moraju pronaći mjesto u vašoj prtljazi kako bi odmor prošao što ugodnije.

Prvi je spomenuti losion za njegu nakon sunčanja, moćni spasitelj u situacijama kada izgorite. Odličan izbor je Ladival AKUT fluid za kožu izloženu suncu jer sadrži snažne sastojke za hidrataciju i obnavljanje kože. Među sastojcima se ističu dekspantenol, vitamin E i fotoliaza - aktivni enzim dobiven iz plavih algi koji pomaže regeneraciji kože. Osim što obnavlja, Ladival AKUT fluid za kožu i ugodno hladi, samo je važno da mu date najmanje 30 minuta vremena kako bi se pokrenuo proces regeneracije.

image

Ladival AKUT, za kožu izloženu suncu

Spasitelji odmora

Ponesite ga sa sobom jer ne znate gdje ćete ga nabaviti ako vam stvarno hitno zatreba, pogotovo ako idete u inozemstvo. Ako je već prekasno, postoji još jedno priručno rješenje koje se nadamo da imate sa sobom. Opekline, odnosno osjećaj pečenja će uspješno ublažiti i gel za brijanje od mentola.

image
SHUTTERSTOCK

Mnogi će na godišnjem odmoru imati problema s neudobnim krevetom ili jastukom koji nije po njihovoj volji. Svaka promjena rutine ne odgovara našem organizmu i zbog toga može nastati stres. A upravo je stres ono što ne želimo na odmoru. Prije putovanja svakako provjerite recenzije odabranog hotela ili apartmana jer postoji velika vjerojatnost da se spominje i udobnost ležajeva. Ako idete svojim automobilom i ne brine vas nedostatak prostora ili kilaža kofera, možete i ponijeti svoj jastuk.

Ne zaboravite i na još jednog spasitelja odmora – masku za oči koju ćete koristiti tijekom spavanja. Može vam se dogoditi da neki aparati u sobi svijetle cijelu noć, da se rolete ne mogu spustiti u potpunosti, bolje je biti spreman na sve situacije posebno jer je riječ o predmetu koji zauzima toliko malo mjesta.

Zašto probavni sustav ne voli putovanja?

Preporuka je da uzmete masku koja ima jastučiće s gelom jer ona smanjuje podočnjake, iritacije i odličan je izbor za hlađenje tijekom vrućih ljetnih noći.

image
SHUTTERSTOCK

U vašoj torbi mjesta treba imati i mini putna ljekarna. Naime, nikad ne znate što se sve može dogoditi, djeca mogu dobiti temperaturu, postoji velika opasnost od sunčanice, a probavne smetnje često znaju poremetiti godišnji. Putni zatvor je redovita pojava na odmoru.

- Puno je čimbenika koji mogu poremetiti probavu, a tijekom putovanja jedemo drugačiju hranu, nemamo pristup svojem toaletu i moguće je da smo pod stresom što naša crijeva itekako osjete – izjavila je kirurginja specijalizirana za probavni sustav Sarah Vogler.

Postoji nekoliko trikova za bolju probavu tijekom putovanja i na godišnjem odmoru: pijte puno vode, izbjegavajte namirnice bogate vlaknima, preskočite masnu hranu i dobro se naspavajte. U vašoj putnoj ljekarni mjesto svakako treba pronaći Dulcolax, broj 1 laksativ u svijetu, brzo i efikasno rješenje za probleme sa zatvorom. Dolaze u obliku tableta ili čepića, a koriste se za kratkotrajno liječenje konstipacije. Dulcolax tablete počinju djelovati 6 do 12 sati nakon uzimanja te utječu na lagano pražnjenje s mekanom stolicom, dok čepići djeluju već unutar 20-40 min nakon primjene.

image
Promo

Minijaturno, a važno

Žene mogu imati dodatni neočekivani problem na putovanju jer promjene i stres utječu i na menstrualni ciklus. Promjena vremenskih zona, nedostatak sna, neuravnotežena prehrana, sve ovo može utjecati na to da menstruacija dođe kasnije ili ranije no što ste očekivali. Zato je dobro uvijek ponijeti uloške, tampone ili čašice, bez obzira na to što vam se uoči odmora čini da nema baš nikakve šanse da dođe do ove situacije. Vjerujte, bolje je imati higijenske proizvode koje i inače koristite nego eksperimentirati ili tražiti slične po trgovinama u mjestu gdje inače ne boravite.

Još jedna minijaturna, a jako bitna stvar koju trebate spakirati je konac za zube. Nema ništa dosadnije nego kada vam u zubima zapne komadić mesa iz tortilje koju ste upravo pojeli. Dobro ga je uvijek imati u torbici jer se ovakve situacije najčešće događaju upravo kada niste u svojoj sobi, s pristupom svim higijenskim potrepštinama koje bi vam mogle zatrebati. Osim toga, u nepoznatim trgovinama zna biti prilično izazovno pronaći nešto toliko sitno kao konac za zube pa je bolje da ponesete svoj.

image
SHUTTERSTOCK

I, najvažnije od svega, držite se savjeta poznatog magazina The Atlantic: "Plan ahead, don't post". Naime, istraživanja su dokazala da su najsretniji godišnji odmori oni isplanirani, ali opet dovoljno fleksibilni da ne djeluju poput niza zadataka koje trebate izvršiti, kao i da je jedini pravi odmor onaj daleko od društvenih mreža. Fotografije uvijek stignete podijeliti, na odmoru samo uživajte u trenutku!


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji sa STADA Hrvatska.

Linker
16. travanj 2024 22:28