SHUTTERSTOCK
Recepti

Pet novogodišnjih koktela - ne zna se koji je bolji...

Okus čokolade, brusnica, vanilije, lješnjaka.. ima tu ponešto za svaki ukus

Organizacija novogodišnjeg partija mora imati neke obavezne sastojke, poput ukusnih zalogajčića, malo blještave dekoracije i odlične novogodišnje playliste uz koju će se gosti rasplesati. No, planirate li ući u novu 2023. godinu s novogodišnjom zdravicom, definitivno će vam trebati neki dojmljivi koktel uz koji ćete sasvim sigurno dobro upamtiti sve što ste sebi i drugima poželjeli u najluđoj noći. Nije da dobrom, starom šampanjcu nešto nedostaje, ali želite li ostaviti dojam na svoje goste i zabavu učiniti stvarno posebnom i nezaboravnom, morate biti malo kreativniji. Dakle, potrudite se malo i pripremite neki od ovih ludih novogodišnjih koktela. Okus čokolade, brusnica, vanilije, lješnjaka.. ima tu ponešto za svaki ukus. U svakom slučaju, uz ove svečarske koktele lakše ćete dočekati ponoć i ponuditi uzvanicima noć za pamćenje.

image
SHUTTERSTOCK

NUTTY IRISHMAN

Za ovaj koktel potreban vam je liker od lješnjaka, poput popularnog Frangelica. Njegov slatkast okus i blaga orašasta nota odlično se sljubljuju s bogatim okusom likera Irish cream. U slučaju da ne možete pronaći liker od lješnjaka, možete upotrijebiti neki drugi liker od orašastih plodova, poput amaretta. Priču će zaokružiti tučeno slatko vrhnje i posip od nasjeckanih lješnaka.

Sastojci (za 1 čašu)

Za šlag:

- 1 šalica tučenog slatkog vrhnja

- 1 jušna žlica šećera u prahu

- 1/4 šalice likera Irish cream (na primjer Baileys)

Za koktel:

- 160 ml likera Irish cream

- 160 ml likera od lješnjaka (na primjer Frangelico)

- 1/2 jušne žlice nasjeckanih lješnjaka ili keksa od lješnjaka

Priprema

1. korak

U zdjeli pomiješajte tučeno slatko vrhnje sa šećerom u prahu. Miksajte na najvećoj brzini sve dok smjesa ne postane dovoljno čvrsta da vršak stoji uspravno, a zatim polako dodajte Irish cream. Preselite dobivenu kremu u slastičarsku vrećicu za ukrašavanje i dobro ohladite.

2. korak

U shaker dodajte Irish cream i liker od lješnjaka te do kraja napunite ledom. Miksajte dok se shaker ne ohladi, a zatim uspite piće u čašu. Na vrh istisnite kremu od tučenog slatkog vrhnja s likerom te ukrasite nasjeckanim lješnjacima.

image
SHUTTERSTOCK

ČOKOLADNI MARTINI

Koji ljubitelj dobrog pića ne voli popiti žestoki koktel koji ujedno može zamijeniti desert? Savršeno elegentan, ovaj koktel možete pripremiti u tren oka sa samo dva sastojka – vodkom i likerom od čokolade. To je istodobno najslađi i najžešći način da uplovite u novu 2023. godinu, a kako biste ovaj koktel učini i vizualno posebnim za tu priliku, dovoljno je da čašu uvaljate u kakao prah te ukrasite čokoladnim slatkišem po vašem izboru.

Sastojci (za 1 čašu):

- kakao u prahu za rub čaše

- 60 ml vodke

- 44 ml čokoladnog likera (i još malo za rub čaše)

Priprema:

1. korak

Ukrasite rub čaše kakao prahom: navlažite rub čaše tako da ga umočite u mali tanjur napunjen čokoladnim likerom, zatim rub čaše uvaljajte u zdjelicu s kakaom u prahu.

2. korak

U shaker napunjen kockicama leda ulijte vodku i čokoladni liker. Dobro protresite shaker i zatim piće uspite u pripremljenu čašu.

Savjet

Možete upotrijebiti liker od bijele ili tamne čokolade, okus se neće promijeniti, već samo boja. Želite li da piće bude više kremasto, odaberite gušći i kremastiji čokoladni liker. Čokoladni martini možete učiniti još zanimljivijim tako da se poigrate i odaberete vodku s okusom, primjerice s okusom bobičastog voća, kokosa ili kave. Možete posegnuti i za vodkom s okusom vanilije za čarobnu kombinaciju vanilije i čokolade u koktelu ili za vodkom s okusom čokolade želite li dodatno naglasiti čokoladni okus.

image
SHUTTERSTOCK

VANILIJA-BRUSNICA KOKTEL

Ovo je koktel koji je upravo savršen za novogodišnje partije jer je prožet blagdanskim aromama, poput vanilije i brusnice, a sadrži i klasično piće za zdravice – šampanjac. Sadrži samo 3 sastojka i lako se priprema, no nije jeftin jer je za dekoraciju i aromu poželjna mahuna vanilije, a znamo da su mahune vanilije sve samo ne pristupačne cijenom. U svakom slučaju, isplati se uložiti u ovaj dodatak jer upravo ta mahuna daje koktelu opojan miris i okus.

Sastojci (za 1 čašu):

- 44 ml vodke s okusom vanilije

- 44 ml soka od brusnice

- pjenušavo vino (šampanjac, prošek)

- svježe brusnice i mahuna vanilije za ukrašavanje

Priprema:

U shakeru pomiješajte vodku, sok od brusnice i led te snažno protresite. Ulijte piće u visoku čašu na stalku. Do vrha čaše ulijte pjenušavo vino. Ukrasite brusnicama i mahunom vanilije koju možete upotrijebiti i za miješanje pića.

image
SHUTTERSTOCK

SNJEŽNI KOKTEL

Ako niste toliko skloni šampanjcu koliko kremastim koktelima, nazdravite Novoj godini s ovom kombinacijom likera od bijele čokolade i đumbira. A za pravi zimski, blagdanski ugođaj obavezno uz koktel poslužite kekse od đumbira. Ovaj osvježavajući koktel na bazi ruma će vas zagrijati, hidrirati i oraspoložiti u trenutku kad počne odbrojavanje.

Sastojci (za 1 čašu):

- jako usitnjena božićna lizalica u obliku štapa (možete je zamijeniti šećernim mrvicama za ukrašavanje u bijeloj boji, mjestimično poprskanim jestivom crvenom bojom)

- 44 ml likera od bijele čokolade

- 30 ml ruma

- 14 ml likera od đumbira

- led

- voda

Priprema:

1. korak

Rub čaše uronite prvo u vodu, a zatim u usitnjenu lizalicu ili šećerne ukrasne mrvice.

2. korak

U shakeru pomiješajte čokoladni liker, crni rum, liker od đumbira i led. Snažno protresite, a zatim piće ulijte u pripremljenu čašu.

3. korak

Poslužite ukrašeno s malim keksom od đumbira.

image
SHUTTERSTOCK

PALOMA

Iako ovaj pink koktel izgledom možda podsjeća na neka slatka, bezalkoholna pića, zapravo je prilično oštar, a dodatnu gorku notu daje mu svježe iscijeđen sok od grejpa. No, to ne bi bio koktel koji će vas u svakom smislu oboriti s nogu da u njemu nema i malo sode, koja mu daje bockavost, te soka od limete koji mu daje živost i svježinu. Ovaj popularni meksički koktel savršeno uravnotežuje slatkoću, kiselost, slane i opore note, a priprema se doslovno u dvije minute.

Sastojci (za 1 čašu):

- krupna sol

- pola ploške grejpa

- 60 ml svježe iscijeđenog soka od grejpa

- 15 ml (1 jušna žlica) svježe iscijeđenog soka od limete

- 1 čajna žličica šećera

- 60 ml tekile

- 60 ml soda vode

Priprema:

Na tanjur stavite malo krupne soli. Pola ruba visoke čaše istrljajte ploškom grejpa i zatim uronite rub čaše u sol. U čaši pomiješajte sok od grejpa, sok od limete i šećer te miješajte dok se šećer ne rastopi. Umiješajte tekilu, dodajte led i završite soda vodom. Ukrasite koktel trokutastim ploškama grejpa.

Linker
25. travanj 2024 15:20