SHUTTERSTOCK
imate ga doma

Ovo je najpopularniji začin na svijetu: pomaže kod bolesti srca, mozga i artritisa, čisti jetru te snižava kolesterol

Nije samo glavna namirnica u kuhinji, već se može smatrati i ‘kraljem začina‘

Poput soli, crni papar je dio svake kuhinje. Riječ je o jednom od najpopularnijih i najkorištenijih začina na svijetu. Ali koliko zapravo znamo o njemu?

Crni papar nije samo glavna namirnica u kuhinji, već se može smatrati i ‘kraljem začina‘. U drevnoj ayurvedskoj medicini koristi se tisućama godina zbog visoke koncentracije snažnih te korisnih biljnih spojeva. Ima protuupalna svojstva koja sprječavaju kronične upale, a koje mogu biti temeljni razlozi za različita zdravstvena stanja poput artritisa, bolesti srca, dijabetesa i raka. Studije dokazuju da prisutnost piperina, glavnog aktivnog spoja u crnom papru pruža učinkovitu borbu protiv upale. Piperin pomaže i kod natečenih zglobova, suzbija upalu u dišnim putovima uzrokovanu astmom i sezonskim alergijama te podržava zdravlje jetre. I danas se papar preporučuje za jačanje imuniteta i bolju probavu te je najbolje da koristite onaj svježe mljeveni.

image
SHUTTERSTOCK

Zdravlje mozga

Piperin također igra važnu ulogu u poboljšanju funkcije mozga. Pokazao se korisnim u ublažavanju simptoma povezanih s degenerativnim stanjima mozga poput Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Studije su dokazale da piperin poboljšava pamćenje i čini se da smanjuje stvaranje amiloidnih plakova koji mogu oštetiti proteinske fragmente u mozgu povezane s Alzheimerovom bolešću.

Šećer u krvi

Papar također može igrati ulogu u poboljšanju razine šećera u krvi budući da pomaže u poboljšanju metabolizma šećera u krvi. Njegova redovita konzumacija može značajno poboljšati osjetljivost na inzulin. No potrebno više istraživanja kako bi se potvrdili ovi učinci.

Kolesterol

Visoki kolesterol u krvi jedan je od čestih zdravstvenih problema i povezan je s povećanim rizikom od srčanih bolesti. Istraživanja su pokazala da prehrana s ekstraktom crnog papra smanjuje razinu kolesterola u krvi, uključujući LDL kolesterol, a smatra se i da poboljšava apsorpciju dodataka prehrani koji snižavaju kolesterol, poput kurkume i crvene riže.

Borba protiv raka

Nekoliko istraživanja je pokazalo da piperin iz crnog papra igra važnu ulogu u uništavanju nekih stanica raka. Isto tako, pokazalo se da može smanjiti rizik od stvaranja tumora jer inhibira rast stanica raka.

Linker
26. travanj 2024 05:38