Ležanje obično pojačava bolove u leđima...
 Foto: Istock
A većina to radi

Ovo je najgora stvar koju možete učiniti ako vas bole leđa

Ljudima koji pate od bolova u leđima preporučuju se bilo kakav oblik fizičke aktivnosti, kažu stručnjaci.

Kada patite od bolova u leđima ponekad je jedino što želite ostati u krevetu, ali liječnici kažu da je to najgore što možete učiniti.

Ležanje obično pojačava bolove u leđima, navodi Njemačko društvo za ortopediju i traumatologiju (DGOU). Umjesto ležanja, treba hodati.

Što ih uzrokuje

Bolovi u leđima vrlo su česta pojava, a posebice nespecifični bolovi u donjem dijelu leđa. Uzrokuju ih stres, nedostatak vježbanja, napetost mišića ili psihološki problemi.

Ljudima koji pate od bolova u leđima preporučuju se bilo kakav oblik fizičke aktivnosti, kažu stručnjaci. Umjereno vježbanje podmazuje zglobove, poboljšava pokretljivost kralježnice i jača mišiće.

Liječnici ne preporučuju masažu niti akupunkturu, ali takvi tretmani mogu se koristiti kao dopuna fizičkoj aktivnosti. Ako su bolovi toliko jaki da otežavaju kretanje ili onemogućavaju normalno držanje kralježnice, tablete protiv bolova pružit će privremeno olakšanje.

U slučaju upornih bolova u leđima treba se obratiti specijalistu kako bi se utvrdilo je li njihov uzrok ozbiljan problem poput frakture ili prolapsa diska.

Crvena uzbuna

Bol u leđima je nevjerojatno raširena, a u jednom trenutku života, iskusila ju je većina nas. I najčešće se ne trebamo oko nje brinuti.

U većini slučajeva je uzrokovana istegnućem mišića ili hernijom diska, a velike su šanse da će bol proći sama od sebe, kažu stručnjaci.

Dodaju, da vam ponekad bol u leđima ipak želi reći da nešto nije u najboljem redu.

Ako primijetite ove 'crvene uzbune' bilo bi dobro da što prije posjetite doktora:

  • Gubitak kontrole nad mjehurom
  • Bolovi se pojavljuju noću
  • Ne možete locirati bol
  • Uz bol se javlja i strašna jutarnja ukočenost
  • Već imate visok rizik od prijeloma

Linker
27. travanj 2024 10:39