Što se manje njime bavite, to će se bolje održati
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
trik je u neradu

Otkrila ‘toplu vodu‘ i oduševila društvene mreže! Evo kako povrće i voće može ostati svježe do četiri tjedna

Uz ovu prejednostavnu metodu možete produljiti vijek trajanja nekih svježih namirnica i tri-četiri puta, primjerice, špinat će se očuvati 21 dan, a celer i do 28 dana

Događa li se i vama da kupite veću količinu povrća i voća, spremite namirnice u hladnjak, a onda ih nakon nekoliko dana morate baciti jer je toliko propalo da mu nema spasa? Vjerojatno da. No, ako slijedite primjer korisnice društvenih mreža iz Australije, to vam se više ne bi trebalo događati, naprotiv, namirnice bi vam trebale ostati svježe i potpuno upotrebljive gotovo mjesec dana.

Australka je svoje iskustvo opisala u objavi na Facebooku i zapravo je tu riječ o 'toploj vodi', ali onoj koja funkcionira. Čim donese kući kupljeno svježe povrće i voće, ona ga iz vrećica i torbi prebaci u plastične posude, kutije i spremnike za pohranu hrane.

- Nikada ne perem voće i povrće prije spremanja u hladnjak, uvijek spremim namirnice prljave, a operem ih prije pripremanja - objasnila je.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Zašto ne isprobati

Ovo jednostavno postupanje, ili nepostupanje, temelji se na činjenici da vlaga koja ostaje na namirnicama nakon ispiranja vodom ubrzava njihovo propadanje. Dakle, ako ne operete svježe namirnice i odmah ih spremite u plastične kutijice, pa u hladnjak, značajno ćete im produljiti životni vijek.

- Namirnice mogu ostati svježe i do tri puta dulje nego inače, primjerice, špinat mi traje dva do tri tjedna. A celer i krastavci ostaju uz ovu metodu svježi i do četiri tjedna! - pohvalila se Australka.

Naravno, da bi sve bilo kako treba, valja kupiti i kvalitetne posude i spremnike. Ona je za svoj komplet izdvojila (preračunato) gotovo 800 kuna, a kupila je spremnike koji su kreirani tako da zadržavaju vlagu dalje od sadržaja spremnika reducirajući time rizik od kvarenja hrane (i od bacanja novca).

Njezina je objava postala prilično popularna među korisnicima društvenih mreža koji se slažu da takvi spremnici „vrijede svakog novčića”. Jedna je korisnica napisala da su se u takvom spremniku njene jagode održale tri i pol tjedna i da im se „kvaliteta nije nimalo smanjila te su i tada bile savršene za pojesti”. Bilo je tu još pozitivnih iskustava. „Sve namirnice bez problema u njima zadržavaju svježinu najmanje tjedan do dva. Imala sam sreću, pa mi je neko povrće ostalo svježe i punih mjesec dana!”, pohvalila se druga korisnica.

Linker
16. svibanj 2024 08:39