Ovo otkriće dodatni je argument za zaštitu cijepljenjem, ističu znanstvenici.
 Getty Images/iStockphoto
OPASNA IMUNOSNA AMNEZIJA

Ospice brišu pamćenje imunosnom sustavu

Imunosni sustav pamti neprijatelje protiv kojih se borio, a dio tog pamćenja sadržan je u B-stanicama, specijaliziranima za proizvodnju samo jednog tipa antitijela. No, virus ospica može inficirati i uništiti upravo te stanice.

Ospice nisu samo zarazna bolest koja izaziva osip, groznicu, simptome prehlade. One mogu djelovati na imunosni sustav čovjeka i izazvati "imunosnu amneziju", tj. navesti organizam da zaboravi kako se boriti protiv napadača protiv kojih se već borio.

Time ga vraćaju u stanje djetinjstva, dok se obrambeni sustav još nije bio sposoban suprotstaviti uzročnicima infekcija.

Do ovog su otkrića došli znanstvenici iz SAD-a, Velike Britanije i Nizozemske analizirajući podatke 77 necijepljene djece iz ortodoksne protestantske zajednice. Krv im je uzeta dva puta, prije i dva mjeseca poslije izbijanja epidemije ospica. Imunosni sustav pamti neprijatelje protiv kojih se borio, a dio tog pamćenja sadržan je u B-stanicama, specijaliziranima za proizvodnju samo jednog tipa antitijela. No, virus ospica može inficirati i uništiti upravo te stanice uzrokujući "imunosnu amneziju".


Koliko je potrebno da se oporavi

Znanstvenici su izradili detaljne prikaze imunosnih sustava djece prije i poslije zaraze ospicama. Pokazalo se da su djeca prosječno izgubila 20 posto spektra antitijela, a jedno dijete, koje je imalo ozbiljnu infekciju, izgubilo je 73 posto tipova antitijela koje je prije proizvodilo.

Ranije su studije pokazale da u razvijenim zemljama djeca nakon preboljelih ospica imaju dvije do tri godine veću vjerojatnost od umiranja, dakle barem je toliko vremena potrebno da se imunosni sustav oporavi.

Ovo otkriće dodatni je argument za zaštitu cijepljenjem, ističu znanstvenici.

Linker
18. travanj 2024 06:29