FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Osim šećerne bolesti tipa 1 i 2, ima i drugih koje je teže dijagnosticirati?

Ako nismo dokazali tip 1 šećerne bolesti, treba učiniti genetsko testiranje što je unatrag nekoliko godina moguće i u Hrvatskoj

Šećerna bolest tipa 2 otkrivena mi je prije 12 mjeseci. Imam 27 godina. Odmah je uveden lijek Siofor, prvo 1x850 mg, a potom 2x850 mg. Šećer natašte je 7-8. Pazim na prehranu, rekreativno se bavim sportom, nikada nisam imao povećanu težinu. Nedavno sam slučajno prekinuo liječenje 5-6 dana, a vrijednosti šećera ostale su iste. Što da radim?

Goran H., Zabok

Odgovara dr. Anica Badanjak, internist-dijabetolog i endokrinolog:

image
FOTOGRAFIJE: BERISLAVA PICEK/CROPIX CROPIX

"Navedeni podaci upućuju na mogućnost krivo postavljene dijagnoze. Osim šećerne bolesti tipa 1 i tipa 2, postoje i mnogi drugi tipovi koji se rjeđe pojavljuju i koje je ponekad teže dijagnosticirati. Jedan od oblika dijabetesa koji ima sličnosti i s tipom 1 i tipom 2 šećerne bolesti je tzv. MODY (engl.maturity-onset diabetes of the young) - adultni oblik šećerne bolesti mladih. Javlja se u ranijoj dobi, najčešće između 20. i 25. godine. Oboljeli obično nemaju prekomjernu tjelesnu težinu, a vrijednosti šećera u početku nisu visoke. Šećerna bolest javlja se u više generacija. Radi se o rijetkom obliku šećerne bolesti koji se razlikuje i od dijabetesa tipa 1 i tipa 2, a uzrokovan je mutacijom (ili promjenom) u jednom genu, stoga se naziva i monogenski dijabetes. Ako roditelj ima ovu mutaciju gena, dijete ima 50 posto šanse da je naslijedi. Do sada je identificirano 14 vrsta MODY-ja. Najčešći oblici su MODY 2 i MODY 3. Od MODY-ja boluje 1-2 posto ukupnog broja oboljelih od šećerne bolesti. Važno je postaviti točnu dijagnozu radi provođenja ispravnog liječenja. Temeljne mjere se i ovdje provode: pravilna, balansirana prehrana i tjelovježba. Ako to nije dovoljno, uvodi se lijek iz grupe sulfonilureje. Ponekad je potrebno uvesti inzulin. Ako se kod vas radi o MODY-ju, lijek koji sada uzimate je neučinkovit. Za postavljanje ispravne dijagnoze potrebno je odrediti c-peptid, antitijela ICA, GAD, IA2 kako bi se isključio autoimuni dijabetes tipa 1. Ako nismo dokazali tip 1 šećerne bolesti,treba učiniti genetsko testiranje, što je unatrag nekoliko godina moguće i u Hrvatskoj. Ako se dokaže MODY, potrebno je testirati i članove uže obitelji."

Linker
18. travanj 2024 14:58