Jeste li znali da imaju antioksidativno djelovanje i da tako pomažu zdravlje srca i krvnih žila?
 Foto: iStock
Nemojte propustiti paket Jutarnji list + Vita

Orašasti plodovi - nisu samo ukusni, oni su i plus za zdravlje

Kad doznate sve o čokoladi i orašastim plodovima uživat ćete u blagdanskim kolačima bez grižnje savjesti! Donosimo i recepte za najbolje zimske napitke, te recepte za teen party!

Blagdansko je vrijeme, vrijeme uživanja. Posvetite se sebi i svojim bližnjima. S novom Vitom, koja izlazi u četvrtak 21. prosinca, naučite kako najbolje iskoristiti ove dane.

Naučite kako možete sami napraviti masku i piling za lice, koji su novi anti-age trendovi, kako nahraniti kožu izvana i iznutra. Donosimo i recepte za najbolje zimske napitke, te idealnu, jednostavnu i ukusnu kombinaciju recepata za teen party u našoj Zdravoj kuhaoni.

Često zanemareni

Doznat ćete i sve o čokoladi te o orašastim plodovima. Nakon toga, uživat ćete u blagdanskim kolačima bez grižnje savjesti! Rezultati znanstvenih istraživanja povezuju često konzumiranje orašastih plodova sa smanjenom učestalosti nekih kroničnih bolesti. Iako su orašasti plodovi dio čovjekove prehrane od prapovijesti, trendovi u prehrani uvelike određuju njihovu zastupljenost na našem jelovniku. Često ih zanemarujemo ili nepravedno isključujemo iz prehrane.

Nutritivna raskoš

Unatoč svemu oni su uvijek tu nudeći nam svoju nutritivnu raskoš. Bliže se Božić i Nova godina, a s njima i bogati kolači od oraha, lješnjaka, badema... Iako su bogati energijom i mastima, orašasti plodovi pružaju zaštitu srcu, koži, kostima, snižavaju visoki tlak te normaliziraju koncentraciju kolesterola i glukoze u krvi. Uistinu zavređuju da ih bolje upoznamo.

Vitamini i minerali

Orašasti plodovi raznolikog su sastava, što ovisi o vrsti i sorti ploda, uvjetima uzgoja i sl. Sadrže znatnu količinu masti s pretežno nezasićenim masnim kiselinama. Tako primjerice pekan ima 70, makadamija 66, brazilski orah 65, a bademi 55% masti. Ovi su plodovi također bogati bjelančevinama (10 do 30%) i vlaknima.

Od vitamina se posebno ističu vitamini E, B6, folat i niacin. Vitamin E snažan je antioksidans za koji se pokazalo da snižava rizik od bolesti krvožilnog sustava. Od mineralnih tvari tu su magnezij, krom, kalij i bakar, nužni u mnogim fiziološkim i metaboličkim reakcijama.

Orašasti plodovi izvor su fitosterola i polifenola. Široka paleta prirodno prisutnih antioksidansa u orašastim plodovima štiti njihove masti i ukupnu nutritivnu vrijednost, a to se pozitivno odražava i na naše zdravlje. Rezultati znanstvenih istraživanja povezuju često konzumiranje orašastih plodova sa smanjenom učestalosti nekih kroničnih bolesti. Njihove aktivne komponente imaju antioksidativno djelovanje i tako pomažu zdravlje srca i krvnih žila.

U Viti možete osvojiti i svoj dar: kozmetičke poklon-pakete.

Nemojte propustiti, u četvrtak 21. prosinca, Vita + Jutarnji list za 13 kuna.

Linker
11. lipanj 2024 13:12