Primanje terapije odmah nakon prvih simptoma značajno poboljšava izglede za oporavak

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
i kod mlađih osoba

Oprezno s ovim napitkom - može povećati rizik za moždani udar i to za čak pet puta

U Hrvatskoj je moždani udar, kao i u Europi i svijetu, drugi uzrok smrti


Moždani udar je jedan od najčešćih uzroka smrti i invaliditeta u svijetu, no stručnjaci upozoravaju da se tu bolest ipak može spriječiti. Rizični faktori su već svima dobro poznati, no o okidačima za moždani udar se mnogo rjeđe govori. Postoji jedna vrsta pića koja bi mogla biti okidač za nepravilan ritam rada srca, što može čak za pet puta povećati rizik za moždani udar.

Moždani udar, koji svake godine u Hrvatskoj odnese oko 5000 života, može biti uzrokovan krvnim ugruškom ili krvarenjem u mozgu. Nažalost, mnogi od onih koji ne podlegnu toj bolesti ostaju trajni invalidi. Primanje terapije odmah nakon prvih simptoma značajno poboljšava izglede za oporavak.


Popularno piće

Jedno popularno piće može biti okidač za moždani udar zbog toga što povećava rizik za razvoj atrijske fibrilacije. Radi se o energetskim napicima koji sadrže zamaskirani kofein u obliku sastojaka kao što je guarana koja sadrži dvostruko više kofeina nego što ih ima u zrnima kave. Iako se konzumacija kofeina općenito smatra sigurnom, nakon konzumacije visokih doza kofeina, koji je stimulans, može doći do razvoja neželjenih posljedica. Energetska pića sadrže mega doze kofeina, a ponekad i drugih stimulansa i uočeno je da neke od osoba koje ih koriste završavaju u bolnici s moždanim udarom ili ozbiljnim krvarenjima u mozgu. Obično se radi o mladim, inače zdravim osobama u 30-im i 40-im godinama života. Stručnjaci s Klinike Cleveland objašnjavaju da, kad se dogodi moždani udar nakon konzumacije energetskog pića, on nastaje kao posljedica sindroma vazokonstrikcije (RCVS). On uzrokuje nagli spazam u krvnim žilama mozga, što može ili ograničiti dotok krvi u mozak ili izazvati krvarenje. Najvažniji simptom RCSV- je jaka glavobolja koja se vrlo brzo intenzivira, u roku od samo nekoliko minuta.

Još nije razjašnjeno zašto energetska pića izazivaju RCVS, no stručnjaci vjeruju da bi uzrok problema mogao biti prekomjeran unos kofeina. Naime, njegova prekomjerna konzumacija može dramatično povećati količinu kalcija koja se oslobađa u srčanim stanicama. Unos kofeina također značajno povećava rizik za atrijsku fibrilaciju ili nepravilan ritam rada srca. Prema časopisu Journal of Geriatric Cardiology, atrijska fibrilacija je povezana s pet puta većim rizikom za ishemijski moždani udar, ponovljeni srčani udar i smrt.

Srčani problemi i bolesti su česti nakon konzumacije energetskih pića, a jedno je istraživanje sugeriralo i da prekomjerna konzumacija energetskih pića može dovesti do srčanog zastoja kod inače zdravih osoba. To je istraživanje objavljeno 2017. u časopisu Anatolian Journal of Cardiology, a u njemu je uočena učestalost neobjašnjivih srčanih zastoja nakon konzumacije energetskih pića.

Linker
17. svibanj 2024 10:34