Na količinu popijenih kava trebala bi pripaziti oba partnera, a ne samo žena.
 Foto: iStock
Šalica previše...

Oprezno s kavom prije željene trudnoće

Žene koje su prije začeća pile više od dva kofeinska napitka dnevno, imale su 74% veću šansu da dožive pobačaj od onih žena koje su konzumirale manju količinu kofeina.

Prema novo provedenoj studiji parovi koji konzumiraju najmanje dvije šalice napitka koji sadrži kofein prije začeća, imaju veći rizik od spontanoga pobačaja. Studija je napravljena pod vodstvom dr. Germaine Buck Louis. Isto tako studije navode kako one žene koje prije začeća uzimaju multivitamine imaju manje šanse za spontani pobačaj od onih žene koje nisu konzumirale multivitamine. Inače, spontanim pobačajem se smatra gubitak fetusa prije dvadesetog tjedna trudnoće.

Procjenjuje se da će na 100 žena njih 15-20 doživjeti spontani pobačaj u tom periodu.

Rizik od spontanoga pobačaja se povećava sa životnom dobi, a žene koje su imale jedan spontani imaju veće šanse da se to ponovi u drugoj trudnoći. Većinu pobačaja uzrokuju hormonski problemi koji utječu na razvoj fetusa, no isto tako mogući uzročnici su i infekcije, hormonalni problemi, zloupotreba droge i alkoholnih pića, pretilost te pušenje, koji povećavaju rizik od spontanog pobačaja.

Rizik je dokazano veći

Novo provedena studija sugerira da kofein isto tako može biti jedan od uzročnika spontanoga pobačaja, odnosno da povećava rizik od spontanoga pobačaja. Dr. Buck Louis zajedno sa svojim kolegama je u periodu od 2005. do 2009. godine analizirao podatke 344 para. Od ukupne brojke, 98 parova, odnosno njih 28%, doživjelo je spontani pobačaj. U istraživanju su analizirane životne navike parova nekoliko tjedana prije začeća te sve do 7. tjedna trudnoće. Konzumacija alkohola i kofeinskih napitaka, pušenje te multivitamini bili su dio analize. Tim istraživača otkrio je kako su oni parovi koji su konzumirali kofeinske napitke imali veći rizik od spontanoga pobačaja. Žene koje su prije začeća konzumirale više od dva kofeinska napitka dnevno, imale su 74% veću šansu da dožive pobačaj od onih koje nisu.

Isto tako, ukoliko i muškarac pije više od dva kofeinska napitka dnevno, šansa da žena doživi spontani pobačaj u trudnoći je 73% veća.

Ovo istraživanje vrlo je bitno za sve parove koji planiraju trudnoću jer se do sada uvijek mislilo da kofein ima utjecaj kada je žena već trudna. Istraživači napominju kako ovi rezultati ne znače da parovi trebaju prestati konzumirati kofeinske napitke, no svakako broj napitaka ne bi smio biti veći od dva dnevno.

Linker
07. svibanj 2024 13:46