SHUTTERSTOCK
Kritični dijelovi

Oprez! Ovaj oblik tijela može ukazivati na upalu i rizik od bolesti masne jetre

Uravnotežena prehrana bogata voćem i povrćem i dnevna tjelovježba su učinkoviti alati u borbi s prekomjernom tjelesnom težinom

Brojni čimbenici mogu značajno utjecati na naše zdravlje. Uključujući genetiku i način života, izgled tijela je također povezan s određenim zdravstvenim stanjima. Nakupljanje masnih naslaga na kritičnim dijelovima tijela kao što je trbuh, mogu biti alarm na koji moramo reagirati.

Oblik jabuke

- Ljudi bi trebali znati da to gdje nose salo kao i koliko ga imaju čini izuzetnu razliku za njihovo zdravlje. Primjerice ako je vaše tijelo u obliku jabuke, veća je vjerojatnost da ćete imati problema s nealkoholnom masnom jetrom - smatra poznati barijatrijski kirurg, dr. Igors Troickis.

Brojna zdravstvena stanja povezana su s pretilošću, a nealkoholna masna bolest jetre jedna je od njih. Nakupljena masnoća oko trbuha može biti znak upale jetre. Iako na samom početku nema simptoma, stanje nealkoholne masne jetre je opasno budući da je jetra vitalni organ koji obavlja brojne funkcije, uključujući čišćenje tijela od toksina.

- Ako vam se postavi dijagnoza nealkoholne masne jetre, morat ćete napraviti promjene kako biste osigurali da ovo stanje ne napreduje - savjetuje dr. Troickis.

S vremenom upala bi mogla ostaviti ožiljak na ovom organu i dovesti do naprednijih faza bolesti, odnosno trajnog oštećenja jetre, poput ciroze.

Liječnički savjeti za osobe s nealkoholnom masnom jetrom

Osobe problemom masne jetre bi trebale smršaviti te uključiti u svoj svakodnevni život uravnoteženu prehranu koja obiluje voćem i povrćem, a svakako i u dnevnu rutinu uvesti tjelovježbu.

- Dobrobiti gubitka težine su dalekosežne i ne smiju se podcjenjivati. Važno je zapamtiti da se održivi gubitak težine postiže individualiziranim i stručnim pristupom u promjeni prehrane koju će oboljela osoba primjenjivati - preporučuje dr. Troickis te dodaje kako operacija želučanog balona dolazi u obzir samo za one s indeksom tjelesne mase iznad 30, dok se za osobe s BMI iznad 35 može uzeti u obzir operacija želučane premosnice.

Operacija je posljednja opcija i treba je uzeti u obzir samo ako netko nije uspio smršaviti drugim metodama.

- To je izvrstan alat, ali nije čarobni lijek i osoba će ipak morati raditi na promjeni načina života kako bi postigla izvrsne rezultate - zaključuje kirurg.

Linker
25. travanj 2024 15:41