SHUTTERSTOCK
Podizanje svijesti

Obilježava se Svjetski dan oralnog zdravlja

Čak 90 posto bolesti usne šupljine moguće je prevenirati

Svake godine 20. ožujka obilježava se Svjetski dan oralnog zdravlja, inicijativa pokrenuta od strane Svjetske stomatološke organizacije kojom se promiče razvijanje svijesti o važnosti brige o oralnom zdravlju i njegovom značaju u očuvanju općeg zdravlja. Naime, oralne bolesti predstavljaju veliki zdravstveni problem mnogih, a mogu i negativno djelovati na oboljele zbog čega se nerijetko izoliraju od ostatka zajednice i gube samopouzdanje.

Tema Svjetskog dana oralnog zdravlja

Ovogodišnji Svjetski dan oralnog zdravlja obilježava pod sloganom ‘Zdrava usta su… sretno tijelo‘ kojim se želi ukazati na to da je oralno zdravlje važno za zdravlje srca, respiratorno zdravlje, urednu trudnoću, dobro reguliran dijabetes. Štoviše, oralna higijena je važna za sveopće zdravlje.

Svijest i prevencija

Karijes je najraširenija bolest od koje boluje do 90 posto cjelokupnog čovječanstva i osim što ugrožava zdravlje zuba i sluznice usne šupljine, ima veliki utjecaj i na kvalitetu života pojedinca. Čak 90 posto bolesti usne šupljine moguće je prevenirati. Naglasak se stavlja na preventivu posebno kad je u pitanju dječja populacija. Edukacija roditelja i djece o važnosti održavanja pravilne oralne higijene od najranije dobi, uz redovno posjećivanje stomatologa glavni je preduvjet postizanja dobrog oralnog zdravlja. Zbog toga je prošle godine pri Ministarstvu zdravstva i Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo donesen Nacionalni program ‘Zubna putovnica‘ koji je usmjeren poboljšanju oralnog zdravlja. Većinu oralnih zdravstvenih problema moguće je spriječiti i liječiti u ranim fazama.

Linker
17. travanj 2024 12:40