SHUTTERSTOCK
Hrvatski dan šećerne bolesti

Novih je 40.000 oboljelih od dijabetesa

To je puno više nego od bilo koje maligne bolesti i zato je izuzetno važno šećernu bolest prevenirati i pokušati je spriječiti

U Hrvatskoj se 14. svibnja obilježava kao nacionalni dan šećerne bolesti, kojim se želi upozoriti na sve veći broj osoba sa šećernom bolesti. Nerijetko je zovu tihim ubojicom jer većina simptoma na početku bolesti nije vidljiva. da imate dijabetes alarm može biti pojava pojačane žeđi, nagli gubitak težine, učestalo mokrenje, pojačana glad, umor i iscrpljenost.

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj je registrirano 395.058 osoba s dijagnozom šećerne bolesti. Budući da oko 40 posto osoba sa šećernom bolešću nema postavljenu dijagnozu bolesti, procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih od dijabetesa dostiže i 700.000. Također, prema podacima registra CroDiab, više od polovine oboljelih (50,70 posto) ima povišen krvni tlak, a 85 posto ima prekomjernu težinu ili su pretili.


U porastu

- Brojke oboljelih su u porastu. Zabrinjavajuće je da je samo prošle godine 40 tisuća osoba razvilo šećernu bolest. To je puno više nego od bilo koje maligne bolesti i zato je izuzetno važno šećernu bolest prevenirati i pokušati je spriječiti. Tu mislim i na sprječavanje preuhranjenosti i pretilosti jer one su neki od glavnih čimbenika za razvoj šećerne bolesti. Kada bih vam rekao da u svijetu svake tri sekunde jedna osoba razvije šećernu bolest, svakih šest sekundi jedna osoba umre od šećerne bolesti i svakih 20 sekundi jedna osoba ostane bez dijela ekstremiteta - potkoljenice ili natkoljenice - zbog šećerne bolesti, tada brojke itekako znače - poručio je prof. dr. sc. Dario Rahelić, predstojnik SK Vuk Vrhovac i predsjednik Hrvatskog društva za dijabetes i bolesti metabolizma tijekom nedavne proslave 70 godina Saveza dijabetičkih udruga i uoči Hrvatskog dana šećerne bolesti. Hrvatski dan šećerne bolesti obilježit će udruge u svojim sredinama javnozdravstvenim akcijama mjerenja šećera. Zagrebačko dijabetičko društvo će na Cvjetnom trgu u utorak 14. svibnja od 9 do 13 sati organizirati besplatno mjerenje šećera u krvi i krvnog tlaka, vaganje te mjerenje visine i opsega struka da bi se mogao izračunati BMI i procijeniti raspored težine uz savjetovanje s dijabetolozima i nutricionistima. Također, na portalu živim.hr započinjemo sa serijom videa Dia Log u kojima ugledni novinar Dušan Miljuš, ujedno i osoba koja boluje od dijabetesa, ugošćuje doc. dr. sc. Anu Mariju Liberati Pršo, endokrinologinju i dijabetologinju te nutricionisticu. U prvom videu govore o prehrani koja može pomoći oboljelima od dijabetesa.

Linker
04. lipanj 2024 02:30