SHUTTERSTOCK
Od četvrtka

Novi Doktor u kući: Snižavanje kolesterola spašava život

Povišeni kolesterol tijekom života dovodi do stvaranja plaka na krvnim žilama (ateroskleroze), tihog stanja koje se postupno i progresivno razvija sve dok se iznenada ne manifestira kobnim posljedicama - moždanim i srčanim udarima

Drastično smanjivati kolesterol zači spašavati živote. Kolesterol je među najmanje osviještenim rizičnim faktorima u populaciji za razvoj kardiovaskularnih bolesti, vodećeg uzroka smrti u svijetu. Nakon što je Svjetska kardiološka federacija sredinom listopada donijela Postupnik za kontrolu povišenog kolesterola (Cholesterol Roadmap), taj globalni okvir predstavljen je i u Hrvatskoj koja ima visoku stopu smrtnosti od bolesti srca i krvnih žila. U prosjeku zbog njih umiru 62 osobe svakog dana. Sve o tome čitajte u novom Doktoru u kući, na kioscima je od četvrtka, 3. studenog.

Glavni rizični faktor

Sve je više dokaza da se smanjivanjem razine kolesterola u krvi mogu ublažiti ili spriječiti opasna kardiovaskularna stanja koja globalno uzrokuju 18,6 milijuna smrti diljem svijeta svake godine. Aterosklerotska kardiovaskularna bolest odgovorna je za 85 posto svih smrtnih slučajeva povezanih s kardiovaskularnim bolestima, a glavni rizični faktor je povišen kolesterol.

Plak na krvnim žilama

Povišeni kolesterol tijekom života dovodi do stvaranja plaka na krvnim žilama (ateroskleroze), tihog stanja koje se postupno i progresivno razvija sve dok se iznenada ne manifestira kobnim posljedicama - moždanim i srčanim udarima, često sa smrtnim ishodom. Nakon što je sredinom listopada Svjetska kardiološka federacija predstavila globalni okvirni plan za smanjenje kolesterola - najnoviji Postupnik za kontrolu povišenoga kolesterola (Cholesterol Roadmap), među prvim zemljama predstavljen je domaćoj stručnoj i općoj javnosti upravo u Hrvatskoj.

Nemojte propustiti, sve o tome donosi vam novi Doktor u kući, na kioscima je od četvrtka, 3. studenog.

Linker
14. travanj 2024 12:57