FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Nervozna sam, umorna, svi mi idu na živce. Kako si mogu pomoći?

Pronađite svoje interes, svoje hobije, pomažite, volontirajte, vježbaj te, otkrijte drugu stranu života, ne postoje tablete koje će vam smanjiti stres

Već sam pet godina u menopauzi. Ni sam uzimala hormone, ali dobro sam se nosila s tom situacijom. Sada ne mogu spavati, nervozna sam, moji mi ukućani idu na živce i sve mi je teško. Postoje li neki vitamini ili minerali koji bi mi mogli olakšati tegobe?

Sandra B., Koprivnica

Odgovara dr. Sanja Toljan:

"Vaše pitanje vrlo je često u mojoj praksi - koji će mi preparati pomoći da podnesem svijet oko sebe? Moj iskreni odgovor glasi - nikakvi. Ne trebate više trpjeti. Žene u menopauzi ne mogu trpjeti i ne trebaju trpjeti. Pronađite svoje interes, svoje hobije, pomažite, volontirajte, vježbajte, otkrijte drugu stranu života, ne postoje tablete koje će vam smanjiti stres koji si vjerojatno sami stvarate. Očekivanja da ćete sve moći odrađivati kao prije 20 godina dovela su vas do ovog stanja. Povucite se u svoj mir, smanjite potrebe i očekivanja, ne trošite novce na preparate. Menopauza je vrijeme mudrosti, pameti, znanja i iskustva, a ne vrijeme stresa i napetosti. Pokušajte reprogramirati mozak na takav način rada i osjećat ćete se sjajno."

Linker
20. travanj 2024 02:45