Imate li neke simptome problema sa srcem?

 SHUTTERSTOCK
Prepoznajte ih

Nemojte ih zanemariti! Pet simptoma koji ukazuju da je vaše srce slabije nego što mislite

Prema Klinici Cleveland, 90 posto od gotovo 18 milijuna slučajeva bolesti srca diljem svijeta moglo bi se spriječiti zdravom prehranom, redovitom tjelovježbom i prestankom pušenja

Dobro je poznato da su bolesti srca vodeći uzrok smrti u svijetu i za muškarce i za žene, ali jeste li znali da se velik broj slučajeva može spriječiti? Prema Klinici Cleveland, devedeset posto od gotovo 18 milijuna slučajeva bolesti srca diljem svijeta moglo bi se spriječiti zdravom prehranom, redovitom tjelovježbom i prestankom pušenja.

- Čak i ako osoba ima povijest srčanih bolesti u obitelji, može spriječiti i liječiti srčane bolesti zahvaljujući nevjerojatnom napretku medicine - rekla je dr. med. Leslie Cho, voditeljica odjela za preventivnu kardiologiju i srčanu rehabilitaciju Klinike Cleveland.


Što trebate znati o srčanim bolestima?

- Srce je jedan od najbitnijih organa u ljudskom tijelu, ali se često uzima zdravo za gotovo. Srce pumpa krv po tijelu, dostavlja kisik i hranjive tvari stanicama i uklanja toksine - rekao je dr. med. Tomi Mitchell, certificirani obiteljski liječnik.

Naravno, igra važnu ulogu u reguliranju krvnog tlaka i odražavanju srčanog ritma.

- Ukratko, srce je neophodno za život. Nažalost, srce je također u opasnosti od bolesti. Visoki krvni tlak, visoki kolesterol, dijabetes i pušenje značajni su čimbenici rizika za srčane bolesti. Zato je jako važno biti svjestan zdravlja svog srca i odabrati način života koji smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti - navodi dr. Mitchell.

Dodaje kako su za zdravlje srca važni zdrava prehrana, redovita tjelovježba, prestanak pušenja, upravljanje stresom.


Kako možete znati koliko vam je jako srce?

- Kaže se da ljudsko srce kuca u prosjeku 2,5 milijarde puta u životu. Radi danju i noću, neumorno pumpa krv po cijelom tijelu. Ali kako znati koliko jako srce treba biti? Dok mnogi čimbenici pridonose zdravlju kardiovaskularnog sustava, nekoliko ključnih pokazatelja može vam dati opću ideju o tome koliko bi vaše srce trebalo biti jako. Prvo provjerite svoj puls. Zdrav puls u mirovanju trebao bi biti između 60 i 100 otkucaja u minuti. Također možete pratiti svoj krvni tlak. Normalan krvni tlak je ispod 120/80 mmHg. Na kraju, obratite pozornost na razinu svoje energije. Ako ste otpušteni i ostajete bez daha, to bi mogao biti znak da vaše srce ne radi kako bi trebalo - objasnio je dr. Mitchell.


Kratkoća daha

- Kratkoća daha ili dispneja je uobičajeni znak problema sa srcem. Srce ne može pumpati dovoljno krvi da zadovolji tjelesne potrebe za kisikom. To može uzrokovati da se tekućine nakupe u plućima, a to otežava disanje. U nekim slučajevima, ozbiljno zatajenje srca može dovesti do respiratornog zatajenja, stanja opasnog po život koje zahtijeva hitnu liječnička pomoć - navodi dr. Mitchell.

On dodaje da kratkoću daha mogu uzrokovati i druga stanja, poput astme i anksioznosti, stoga je važno posjetiti liječnika ako imate ovaj simptom.

- Kad ležite, gravitacija uzrokuje da se krv nakupi u donjem dijelu vašeg tijela. Zato možda osjetite vrtoglavicu kad ustanete nakon ležanja. Ista stvar se može dogoditi s disanjem. Kad ležite, zrak se taloži na dnu pluća. Kao rezultat, možete iskoristiti kratkoću daha. Iako to obično nije razlog za brigu, može označavati ozbiljniji problem, poput zatajenja srca - ističe dr. Mitchell.


Oticanje udova

Naravno, ovo ne mora uvijek biti simptom problema sa srcem, ali vrlo često je znak problema sa srcem.

- Oticanje ruku i stopala je znak da nešto nije u redu s vašim srcem jer je to simptom kongestivnog zatajenja srca. Kada srce ne može učinkovito pumpati krv, tjelesna tekućina se vraća u vene i uzrokuje njihovo oticanje. Vene na rukama i nogama posebno su osjetljive na to jer su relativno blizu površine kože - kaže dr. Mitchell.

On dodaje da gravitacija vuče tekućinu prema dolje, uzrokujući još više oticanja u donjim ekstremitetima. Ako primijetite da su vam ruke ili noge natečene, neophodno je posjetiti liječnika kako bi se utvrdio uzrok i ponudilo liječenje. Ako se ne liječi, kongestivno zatajenje srca može biti kobno. Stoga oticanje ruku i stopala ne smijete zanemariti.


Vrtoglavica

Ovo je problem s kojim se susreće mnogo ljudi, može biti posljedica niskog tlaka, stresa, ali i simptom problema sa srcem.

- Vrtoglavica je čest simptom kojeg mogu uzrokovati različiti čimbenici, od dehidracije do pada šećera u krvi. Međutim, može biti i znak bolesti srca ako osjetite vrtoglavicu s drugim simptomima, poput kratkoće daha, boli u grudima ili nepravilnog rada srca - ističe dr. Mitchell.

U nekim slučajevima, dodaje, vrtoglavica može biti uzrokovana nakupljanjem plaka u arterijama, što ograničava dotok krvi u srce. Kada se to dogodi, srce mora više raditi kako bi pumpalo krv, a nedostatak kisika može uzrokovati ošamućenost i vrtoglavicu.


Nepravilan rad srca

Važan simptom koji ne bi trebao biti ignoriran.

- Nepravilan rad srca, poznat kao aritmija, je stanje u kojem srce kuca prebrzo, presporo ili nepravilnim ritmom. Dok je određena količina aritmije normalna, nepravilan rad srca može signalizirati da nešto nije u redu s vašim srcem - navodi dr. Mitchell.

On ističe da aritmije mogu biti uzrokovane raznim čimbenicima, uključujući bolesti srca, stres, pušenje, zlouporabu droga i neravnotežu elektrolita.

- Povremeno, aritmije mogu dovesti do težih problema kao što su moždani udar ili zatajenje srca - rekao je.


Problemi s koncentracijom

Ne morate se uplašiti ako danas na poslu imate manje koncentracije. Međutim, ako vam se ovo često javlja, možda biste trebali posjetiti liječnika.

- Jedan od najčešćih simptoma srčanih bolesti je nedostatak koncentracije. Kad srce ne pumpa dovoljno krvi, tijelo ne dobiva kisik koji mu je potreban da bi pravilno funkcioniralo. To može dovesti do umora, smušenosti i poteškoća s pažnjom - kazao je dr. Mitchell.

Dodaje kako poteškoće s koncentracijom mogu biti znak mnogih zdravstvenih problema, ali su često i rani znak upozorenja na srčanu bolest. Ako se rano otkrije, bolest srca puno je lakše liječiti.

10 najčešćih znakova srčanog udara

S obzirom na to da se srčani udar događa mnogim ljudima, važno je prepoznati njegove simptome na vrijeme:

  • Stezanje i bol u prsima ili rukama koja se može širiti u vrat i leđa
  • Probavne smetnje, mučnina, bol u trbuhu, povraćanje
  • Uporni kašalj
  • Kratki dah
  • Hladni znoj
  • Oticanje nogu
  • Opća slabost
  • Tjeskoba
  • Umor i teškoće sa snom
  • Vrtoglavica

Linker
05. ožujak 2024 19:24