Za savjet kako se boriti protiv ovog stanja, obratite se svom liječniku
 Foto: iStock
Pre-hipertnezija nije šala

Ne zanemarujte visoki tlak u trudnoći

Istraživanje je pokazalo da su od 11% žena koje su razvile pre-hipertenziju za vrijeme trudnoće, 194 trudnoće rezultirale rađanjem mrtvorođenčeta, a 2.426 majki rodilo je dijete s malom porođajnom težinom za gestacijsku dob.

Pre-hipertenzija može izazvati opasnost od rađanja pothranjenog djeteta ili mrtvorođenčeta, navodi se u novo provedenoj studiji sa Sveučilišta Uppsala iz Švedske. Prema podacima svaka treća osoba u SAD-u boluje od tzv. pre-hipertenzije.

Kako utvrditi pre-hipertenziju?

Pre-hipertenzijom se smatra stanje kada je krvni tlak utoliko povišen da nije viši od normalnog krvnog tlaka, ali je dovoljno visok da se može svrstati kao hipertenzija. Osobe koje imaju sistolički tlak između 120 i 139 mmHg, a dijastolički između 80 i 89 mmHg klasificiraju se kao pre-hipetenzija.

Dr. Anna-Karin Wikström često se susretala s ženama koje imaju na granici visok tlak te je htjela dodatno pratiti razvoj fetusa s obzirom na povišeni krvni tlak majke. Stoga je njezin tim s ovim ciljem proveo istraživanje u razdoblju od 2008. do 2014. godine. Analizirali su opstetričke podatke 150.000 žena. U istraživanje su ušli podaci onih majki koje su bile trudne najmanje 37 tjedana, te kod onih čiji tlak nije bio iznad 140/90 mmHg za vrijeme trudnoće.

Zabrinjavajuće brojke

Od 11% žena koje su razvile pre-hipertenziju za vrijeme trudnoće (između 20-tog i 34-tog tjedna trudnoće), 194 trudnoće rezultirale su rađanjem mrtvog djeteta, a 2.426 majki rodilo je SGA dijete, odnosno dijete s malom porođajnom težinom za gestacijsku dob. U usporedbi sa ženama koje su razvile povišeni krvni tlak od 36-tog tjedna trudnoće, ove su trudnice imale 70% veću vjerojatnost da rode mrtvorođenče te 69% veću vjerojatnost da rode pothranjeno dijete. Znanstvenici navode kako je njihovo istraživanje tek na početku, ali naglašavaju važnost kontrole krvnog tlaka za vrijeme trudnoće kako bi se mogle spriječiti komplikacije.

Linker
14. svibanj 2024 18:45