FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje

Nažalost, i dalje se neke vrste raka dijagnosticiraju prekasno: 10 znakova koje ne smijete nikad ignorirati

Ulaganjima u istraživanja u protekla dva desetljeća došlo je do velikog napretka u ranoj dijagnozi i preživljenju za mnoge druge bolesti

Više od pola karcinoma gušterače dijagnosticiraju se nakon hitnog prijema, kada su šanse za preživljenje mnogo niže, pokazuju podaci Britanskog zdravstvenog sustava (NHS), isto vrijedi i za tumore mozga, a do dodatnog kašnjenja dolazi i zbog krize izazvane pandemijom koronavirusa. Stručnjaci neumorno upozoravaju da je rano prepoznavanje bolesti ključ za poboljšavanje ishoda. Podaci pokazuju da su oko 3 posto tumora dojke te oko 8 posto tumora prostate dijagnosticirani nakon hitnog prijema.

Prema statistici NHS-a tumori s manjim izgledima za preživljenje, poput raka pluća, jetre, mozga, jednjaka, gušterače i želuca, puno se češće dijagnosticiraju tek po primitku pacijenata u hitnu službu. Rezultat je da su izgledi za petogodišnje preživljenje samo 16 posto. Cilj je da se taj postotak poveća na 28 posto do kraja ovog desetljeća, a to znači da je potrebno podignuti svijest o uobičajenim simptomima, uključujući glavobolje, nagli gubitak tjelesne težine, povraćanje i gubitak apetita.

Također, potrebni su bolji testovi da bi se te vrste tumora mogle ranije dijagnosticirati te da bi se tako povećala stopa preživljenja.

- Znamo da kasna dijagnoza vodi do lošijih ishoda za pacijente kod ovih vrsta tumora koji su brzo napredujući. Te je vrste raka trenutačno teško ili nemoguće liječiti u kasnijim stadijima i vrijeme od dijagnoze do smrti je često brutalno kratko u usporedbi s drugim vrstama tumora kod kojih je stopa preživljenja veća. Situacija je kritična i dodatno se pogoršala uslijed pandemije Covida-19 - upozorava Anna Jewell, predsjednica udruge LSCT (Less Survivable Cancer Taskforce). Najnoviji podaci NHS-a otkrivaju da je čak 53 posto karcinoma gušterače otkriveno nakon hitnog prijema pacijenata, kod tumora mozga taj je postotak 52,7, kod tumora jetre 44,9, kod pluća 35,5, kod tumora želuca 30,2 te 20,5 kod tumora jednjaka. Godišnje se tih šest vrsta tumora dijagnosticira kod 90.000 Britanaca, a njih oko 67.000 umire. Takve zabrinjavajuće brojke dodatno upućuju na važnost ranog otkrivanja bolesti i to je najveći izazov kod tumora s niskom stopom preživljenja. Ulaganjima u istraživanja u protekla dva desetljeća došlo je do velikog napretka u ranoj dijagnozi i preživljenju za mnoge druge bolesti, no do toga nije došlo kad su u pitanju tumori s niskom stopom preživljenja pa je potrebno djelovati odmah s ciljem da se to promijeni. NHS upozorava sve osobe s mogućim simptomima raka da se obrate svom liječniku primarne zdravstvene zaštite, a u svrhu ranije detekcije tumora veliki korak naprijed predstavlja i revolucionarni krvni test kojim se može otkriti više od 50 tipova raka čak i prije nego što se pojave prvi simptomi.


10 znakova koje nikada ne smijete ignorirati

Postoji više od stotinu različitih vrsta raka. Simptomi su uglavnom specifični, no postoji niz simptoma koji su općeniti ili se češće uočavaju kod oboljelih od raka. Imate li neki od navedenih simptoma, to ne znači nužno da imate rak, ali bi bilo mudro da o tome porazgovarate sa svojim liječnikom i provjerite o čemu se točno radi.

1. Neobjašnjiv gubitak težine

2. Neuobičajeno oticanje ili kvržice u području vrata, pazuha, trbuha, prepona, prsa, grudi ili testisa.

3. Kašalj koji ne prestaje niti nakon tri do četiri tjedna.

4. Promjena u izgledu madeža - obratite pažnju na promjene u veličini, obliku ili boji starih madeža ili na pojavu novih madeža.

5. Pojava krvi u stolici ili mokraći ili promjene u radu crijeva.

6. Problemi s mokrenjem, poput istjecanja mokraće ili buđenja noću zbog poriva na mokrenje.

7. Neobjašnjiva bol ili bol koja traje duže od četiri tjedna.

8. Žgaravica koja ne prolazi.

9. Otežano gutanje.

10. Izrazito noćno znojenje.

Linker
19. travanj 2024 13:30