FOTOGRAFIJE: DRAGANA991 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Dežurna ordinacija

Napuhnuta sam i muče me plinovi. Što da radim?

Vrlo je vjerojatno riječ samo o funkcionalnim tegobama gastro-intestinalnog trakta, a ponekad se ovakve tegobe mogu vidjeti i nakon operacije žuči. S obzirom na vašu dob ipak je potrebno napraviti obradu

Posljednjih nekoliko mjeseci primjećujem velike probavne probleme koje ne mogu povezati s nekom promjenom u prehrani. Naime, čim nešto pojedem ujutro, što god to bilo, jako se napušem i imam plinove, a gotovo svaki dan nakon ručka imam blagi proljev. To sam povezala s količinom hrane, jer mi je to jedini veći obrok u danu. Događa se i kad jedem samo proteine i povrće, i kad ima ugljikohidrata, zaista neovisno o vrsti hrane. Operirala sam žuč 2018. laparoskopski i donedavno nisam imala nikakvih poteškoća pa sad ne znam je li to može biti ikako povezano. Istina je da sam pod velikim stresom u posljednje vrijeme. Što da radim? Imam 49 godina.
Sandra B., Rijeka

Odgovara dr. sc. Pave Markoš, gastroenterolog:

image
FOTOGRAFIJE: BERISLAVA PICEK/CROPIX


"Vrlo je vjerojatno riječ samo o funkcionalnim tegobama gastro-intestinalnog trakta, a ponekad se ovakve tegobe mogu vidjeti i nakon operacije žuči. S obzirom na vašu dob ipak je potrebno napraviti obradukompletne laboratorijske nalaze (krvna slika, biokemija, elektroliti, antitijela na tkivnu transglutaminazu, UZV abdomena, antigen na Helicobacter pylori u stolici i test na okultno krvarenje). Zasad bih pokušao s terapijom Colospa R ili Dicetel 2x1 tbl., probiotik, Espumisan za nadutost te pod sumnjom na bilijarni gastritis (viđa se nakon operacije žuči) Ulcogant ili Venter suspenzije 2-3 tjedna. Ako ne bi bilo do kliničkog poboljšanja tijekom dva mjeseca terapije ili ako bi nešto u navedenim nalazima bilo patološko, morate napraviti gastroskopiju i kolonoskopiju."

Linker
05. ožujak 2024 21:39