SHUTTERSTOCK
dežurna ordinacija

Može li povišena temperatura ostaviti kakve štetne posljedice na dijete?

Vrućica je znak da se organizam brani


Može li povišena temperatura ostaviti kakve štetne posljedice na dijete?

  • Ljiljana Z., Pula

Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović Miočinović, neuropedijatar:

Povišena temperatura ne može ostaviti štetne posljedice na dijete jer je to znak obrane od infekcije, a ne bolest. Neugodna je, ali nije opasna pojava. Naše tijelo ima ugrađen vrlo precizan termostat (termoregulacijski centar u mozgu) koji je namješten da održava temperaturu tijela od 37 do 38 °C. Kada nas napadnu virusi i bakterije, termostat povisi "radnu" temperaturu radi bolje obrane organizma, ali do strogo određene gornje granice, do najviše 41 °C (iznimno do 42 °C).

Da temperatura ne bi prešla tu gornju granicu, brinu se naši prirođeni, unutarnji antipiretici (kemijske tvari u tijelu koje snižavaju temperaturu) i promjena načina rada termoosjetljivih stanica mozga. Dokazano je da malo povišenje tjelesne temperature poboljšava funkciju imunosnog (obrambenog) sustava. Povećava se aktivnost bijelih krvnih stanica (leukocita), potiče se proizvodnja obrambenog interferona i aktivacija obrambenih T-stanica. Virusi i bakterije se najbolje razmnožavaju i rastu pri normalnim vrijednostima tjelesne temperature, dok se njihov rast usporava kad je ona povišena. Roditelji se trebaju naoružati znanjem, uvježbati preventivne postupke za skidanje temperature i tako djetetu olakšati akutnu bolest.


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
16. travanj 2024 09:51