SHUTTERSTOCK
zdravlje

Mogu li nadutost, bolovi u trbuhu i plinovi dodatno pogoršati menstrualni ciklus i je li sve povezano sa sindromom iritabilnog crijeva

Estrogen i progesteron mogu dodatno utjecati na pogoršanje sindroma iritabilnog crijeva, no postoje učinkovite metode koje pomažu u ublažavanju neželjenih simptoma

Sindrom iritabilnog crijeva (IBS) čest je poremećaj koji zahvaća želudac i crijeva, koji se nazivaju i gastrointestinalni trakt. Simptomi uključuju grčeve, bolove u trbuhu, nadutost, plinove, proljev i zatvor. Ako ste primijetili da se simptomi ovog sindroma pogoršavaju oko menstruacije, niste jedini. Čak i žene bez IBS-a mogu osjetiti gastrointestinalnu nelagodu tijekom faze menstrualnog ciklusa. One koje pate od IBS-a već prije same menstruacije mogu osjetiti znatno pogoršanje i fluktuacije hormona.

Zašto se događa pogoršanje IBS-a i zašto se simptomi pojačavaju tijekom menstruacije?

Promjene u hormonima uključenim u menstrualni ciklus povezane su s pogoršanjem simptoma u gastrointestinalnom traktu. Ali zašto? Jedan od razloga je taj što postoje hormonski receptori u cijelom tijelu, uključujući i gastrointestinalni trakt, što znači da hormoni mogu stimulirati crijeva. Postoji nekoliko načina na koje navedeno može pogoršati simptome IBS-a.

Prije nego uronimo u načine na koje menstrualni ciklus može utjecati na simptome IBS-a, donosimo kratki pregled faza menstrualnog ciklusa.

Menstrualni ciklus započinje s prvim danom menstruacije, a primarni uključeni spolni hormoni su estrogen i progesteron. Tijekom prve polovice ciklusa, odnosno folikularne faze, estrogen raste kako bi pomogao podebljati sluznicu maternice u pripremi za otpuštanje jajne stanice i kako bi pomogao u procesu ovulacije. Pred kraj folikularne faze, estrogen dostiže vrhunac i aktivira otpuštanje luteinizirajućeg hormona i folikulostimulirajućeg hormona (FSH). To izaziva ovulaciju, a razina estrogena pada ubrzo nakon toga. Estrogen ostaje prisutan tijekom druge polovice ciklusa, lutealne faze, a zatim opada prema kraju kada ponovno nastupa menstruacija.

Kako hormoni mogu pogoršati simptome IBS-a?

Progesteron može utjecati na slabu pokretljivost crijeva, usporavajući kretanje hrane kroz probavni trakt. Dakle, povećan progesteron tijekom lutealne faze može doprinijeti konstipaciji i nadutosti kod svih žena, ne samo kod onih s IBS-om. No kako oba hormona (estrogen i progesteron) padaju prije menstruacije, veća je vjerojatnost da ćete primijetiti suprotne simptome poput proljeva. Studija provedena na ženama s IBS-om otkrila je da je jedna trećina njih primijetila zatvor uglavnom tijekom lutealne faze. No, kako su se žene približavale menstruaciji kada su progesteron i estrogen bili niski, nijedna nije imala zatvor kao primarni probavni simptom.

Estrogen također može utjecati na oslobađanje upalnih signalnih kemikalija koje dovode do aktivacije boli u tijelu. Kao rezultat toga, kada su razine estrogena više, vaša bol povezana s probavnim sustavom može biti podnošljivija. No, nažalost, kako opada, osjećaj boli se može pojačati. Studije također pokazuju da pad estrogena i progesterona na kraju lutealne faze može stvoriti signale u probavnom traktu koji povećavaju učestalost stolice i općenito, nelagodu u trbuhu. Iako može biti izazovno i frustrirajuće, svakako vrijedi pratiti kako ciklus utječe na simptome IBS-a. Da biste to učinili, morate naučiti primijetiti i imenovati suptilne promjene u svojim simptomima tijekom mjeseca. A kako ih primijetiti?

Kako razlikovati simptome IBS-a od simptoma menstrualnog ciklusa?

Povezanost menstrualnog ciklusa i IBS-a može biti teško otkriti jer su simptomi jako slični i mogu mijenjati tijekom ciklusa. Dodatno, sama dijagnoza IBS-a je češća kod žena nego kod muškaraca.

Tri su primarna tipa IBS-a:

• IBS-D u kojem prevladava proljev

• IBS-C u kojem prevladava konstipacija

• IBS-M ili miješani sindrom koji uključuje i zatvor i proljev

Opći simptomi IBS-a kod žena uključuju:

• zatvor ili nepotpuno pražnjenje crijeva

• proljeve

• nadutost

• bol u trbuhu i grčeve

• plinove

• mučninu

IBS može imati i druge simptome koji također oponašaju ono što biste mogli iskusiti s PMS-om i menstruacijom, poput:

• boli u tijelu

• povećanu učestalost mokrenja

• poremećenu spolnu funkciju

• nesanicu

Većina ovih simptoma može biti rezultat normalnih hormonalnih fluktuacija menstruacije, no ako imate probavne tegobe tijekom cijelog mjeseca, to znači da vaša menstruacija nije glavni krivac. Ako nemate konačnu dijagnozu IBS-a, vrijedi posjetiti pouzdanog liječnika kako biste vidjeli odgovara li dijagnoza.

IBS i kontracepcijske pilule

Budući da se simptomi IBS-a mogu pogoršati zbog promjene hormona, neki liječnici mogu savjetovati korištenje kontracepcijskih pilula za kontrolu simptoma. Ipak, nema dokaza koji podupiru korištenje pilule za kontrolu simptoma. Zapravo, određene kontracepcijske pilule mogu pogoršati simptome. Studija o progestin drospirenonu, aktivnom sastojku u nekim kontracepcijskim pilulama, zaključila je da žene koje ih uzimaju imaju veću vjerojatnost da će im se dijagnosticirati IBS. Pilula također može dovesti do upalnih promjena u vašim crijevima narušavanjem ravnoteže vaše normalne crijevne flore.

Kako smanjiti simptome IBS-a tijekom menstrualnog ciklusa

image
SHUTTERSTOCK

Iste intervencije koje pomažu kod IBS-a u svakom trenutku vašeg ciklusa mogu pomoći u održavanju zdravlja vaših crijeva tijekom same menstruacije.

• Jedite više voća i povrća

• pokušajte jesti više vlakana

• podržite svoj mikrobiom hranom poput fermentiranog povrća, kefira i jogurta

• ostanite hidrirani - dehidracija može uzrokovati zatvor

• krećite se više – ono stimulira rad crijeva

• smanjite stres kroz meditaciju, duboko disanje i istezanje

Mogu li suplementi pomoći kod IBS-a?

Ovisno o simptomima IBS-a, neki dodaci mogu osigurati dodatnu podršku. Oni su:

• magnezij

• probiotici

• kurkuma

• đumbir

• razni probavni enzimi

Konačno, nikako ne biste trebali patiti i osjećati se loše u svom tijelu oko perioda menstruacije ili bilo kada. Pokušajte s nekim od gore navedenih promjena načina života i obratite se ginekologu za dodatnu podršku.

Linker
22. travanj 2024 20:39