Prepoznajte simptome na vrijeme

 SHUTTERSTOCK
događa li vam se ovo

Mnogi i dalje nemaju postavljenu dijagnozu, ali jedan specifičan simptom može pomoći u prepoznavanju dijabetesa

Povećano stvaranje urina ili češća potreba za odlaskom na WC čest je simptom dijabetesa tipa jedan i dva

Dijabetes je bolest koja je u opasnom porastu posljednjih godina, broj oboljelih raste na razine koje su bile nezamislive prije samo nekoliko desetljeća. Postoji više razloga za ovu pojavu, a najznačajniji je promjena načina života koju obilježava veći unos visokokalorične hrane i smanjena tjelesna aktivnosti. Prema podacima CroDiab Registra osoba sa šećernom bolešću, u Hrvatskoj je u 2022. bilo 388.213 osoba sa šećernom bolesti, a broj oboljelih povećava se iz godine u godinu. Međutim, ranija istraživanja pokazuju da u Hrvatskoj tek 60 posto oboljelih osoba ima postavljenu dijagnozu tako da se procjenjuje da je ukupan broj oboljelih blizu 500.000, piše HZJZ. Stoga je važno na vrijeme uočiti ove simptome.

Nedavno su stručnjaci u Velikoj Britaniji upozorili da svaka osoba koja sumnja da ima dijabetes treba pratiti svoje navike odlaska na toalet. Naime, povećano stvaranje urina ili češća potreba za odlaskom na WC čest je simptom dijabetesa tipa jedan i dva. Taj simptom se zove poliurija, a prepoznaje se kod ljudi koji često mokre i proizvode više od tri litre mokraće dnevno.

- To je jedan od glavnih simptoma dijabetesa (i tipa jedan i tip dva) i može dovesti do teške dehidracije, koja ako se ne liječi može utjecati na rad bubrega - stoji na službenoj britanskoj stranici za dijabetes.

Kod dijabetesa je razina šećera u krvi abnormalno visoka pa bubrezi ne mogu ponovno apsorbirati sav šećer i neki od ovog viška glukoze iz krvi završavaju u urinu gdje povlače više vode. Što dovodi do veće proizvodnje urina u tijelu. Ako su razine glukoze previsoke, tada tijelo pokušava popraviti situaciju uklanjanjem glukoze iz krvi kroz bubrege, što znači da se uz nju filtrira još vode.

Općenito se savjetuje posjet liječniku osobama koje prekomjerno mokre tijekom nekoliko dana bez ikakvog očitog objašnjenja.


Simptomi dijabetesa

Uz poliuriju, obratite pozornost i na ove znakove bolesti:

  • Glad i umor - Ako naše tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina ili ako se naše stanice odupiru inzulinu koji tijelo proizvodi (inzulinska rezistencija), glukoza ne može ući u stanice i nemamo energije. Zbog toga smo gladniji i umorniji nego inače.
  • Žeđ - Kada su razine šećera u krvi visoke, količina natrija u krvi opada. Natrij pomaže tijelu da zadrži vodu pa pad natrija može povećati žeđ. Pijenje vode privremeno će riješiti problem.

  • Neobjašnjivi gubitak kilograma - Gubitak težine ne može se objasniti dijetom ili pojačanom tjelovježbom.

  • Oslabjeli vid - Glukoza u krvi može ući u leću oka i iskriviti vid.

  • Zbunjenost - Povišeni šećer u krvi također može uzrokovati manjak fleksibilnosti žila u vašem mozgu, što smanjuje kisik u mozgu, potiče upalu i može dovesti do osjećaja zbunjenosti.

  • Glavobolje - Povećanje razine šećera u krvi može uzrokovati oštećenje živaca, uključujući i one u mozgu, što može rezultirati glavoboljom. Glavobolju može izazvati i dehidracija uslijed povećane potrebe za mokrenjem.

  • Teže zacjeljivanje rana - Visoka razina glukoze u krvi koči proces zacjeljivanja rana u tijelu.

Linker
15. travanj 2024 05:58