SHUTTERSTOCK
velika studija

Mnoge žene ne mogu bez ovih proizvoda za kosu, a sad se pokazalo da mogu udvostručiti rizik od raka maternice

Znanstvenici vjeruju da kemikalije u kremama prodiru u krvotok kroz vlasište i putuju u maternicu

Kemijski proizvodi za ravnanje kose mogu udvostručiti rizik od raka maternice. One žene koje koriste kemijska sredstva za ravnanje kose imaju čak 150 posto veći rizik za razvoj raka maternice, pokazuje istraživanje koje je proveo američki Nacionalni institut za zdravlje (NIH) prateći više od deset godina 33.497 tisuće Amerikanki.

Stopa raka maternice iznosila je 4,05 posto kod žena koje su koristile proizvod za ravnanje kose četiri ili više puta godišnje, u usporedbi s 1,64 posto kod onih koje nisu koristile takve proizvode, pokazuju podaci studije objavljene u časopisu Journal of the National Cancer Institute.

Znanstvenici vjeruju da kemikalije u kremama prodiru u krvotok kroz vlasište i putuju u maternicu. Opekline i lezije mogu pogoršati brzinu apsorpcije štetnih tvari. Iako u istraživanju nisu proučavane određene kemikalije, poznato je od ranije da parabeni, bisfenol A, metali i formaldehid mogu povećati rizik od razvoja raka, a obično se ti spojevi nalaze i u proizvodima za ravnanje kose. Oko 60 posto žena koje su koristile kreme za ravnanje kose u ovoj studiji bile su crnkinje, rekli su znanstvenici, sugerirajući da bi ova skupina žena mogla biti ugroženija.


Prva epidemiološka studija

Rak maternice čini oko tri posto svih dijagnoza raka godišnje kod američkih žena te svaku godinu tu dijagnozu dobije oko 66.000 žena. No, istraživači upozoravaju da stope rastu posljednjih godina. Prema Američkom društvu za kliničku onkologiju, oko 81 posto pacijentica živi najmanje pet godina nakon dijagnoze.

Kosa je izgrađena od proteina keratina, koji sadrži molekule zvane sulfidi, a njihove veze, disulfidne veze, stvaraju kovrče u kosi. Kemijskim ravnanjem kose, u frizerskim salonima ili kod kuće, razbijaju se disulfidne veze i mijenja se strukture kose, koja postaje „opuštena”, odnosno izravnana. Proizvodi za ravnanje kose sadrže kemikalije, uključujući natrijev hidroksid koji „prisiljava” vanjski sloj kose da se otvori, i amonijev tioglikolat, koji razbija veze disulfida.

Formaldehid djeluje kao konzervans i nalazi se u mnogim kozmetičkim proizvodima unatoč tome što je označen kao kancerogen za ljude. Kada se zagrije (peglom za kosu), u zrak se otpušta kao plin izazivajući iritaciju kože i očiju.

Dr. Alexandra White, epidemiologinja u NIH-u koja je vodila studiju, rekla je kako je ovo prva epidemiološka studija koja je ispitivala odnos između upotrebe kemijskih tvari za ravnanje kose i raka maternice. Istraživanje je dio sestrinske studije koja istražuje čimbenike koji mogu povećati rizik od određenih karcinoma kod žena. Žene su regrutirane od 2003. do 2009. godine i praćene oko deset godina.

- Stopa udvostručenja raka maternice je zabrinjavajuća. Međutim, važno je staviti ove informacije u kontekst - rak maternice relativno je rijetka vrsta raka. Potrebno je više istraživanja kako bi se potvrdili ovi nalazi u različitim populacijama i identificirale specifične kemikalije koje mogu povećati rizik od raka kod žena - prenosi DailyMail njezine riječi. Studijom nije utvrđena nikakva veza između raka maternice i drugih tehnika kao što su bojanje kose, izbjeljivanje kose ili trajne ondulacije.


Simptomi koji mogu upućivati na rak maternice

Ako imate neki od ovih simptoma obavezno zakažite pregled kod ginekologa. Papa test i detaljniji pregled otkrit će uzrok tegoba, a one ne moraju značiti da se razvio rak. No važno je i znati da je u najvećem broju slučajeva rani stadij raka izlječiv.

* vaginalno krvarenje između razdoblja

* vaginalno krvarenje nakon menopauze

* krvarenje nakon spolnog odnosa

* neuobičajen iscjedak

* bol ili grčevi u zdjelici.

Linker
21. travanj 2024 15:48