SHUTTERSTOCK
Nema dileme

Losion, krema, ulje ili stik: Istražili smo koji oblik zaštite od sunca je najučinkovitiji

Opasne opekline mogu nastati u manje od 10 minuta izloženosti na najjačem suncu, a dugoročne posljedice su itekako zabrinjavajuće

Najgora zaštita od sunca je ona koju niste nanijeli.

Iako sunce ima brojne benefite, čini nas sretnijima, čuva naše kosti, poboljšava san i snižava krvni tlak, ima i onu mračniju stranu. Po smrtnosti od raka kože Hrvatska je na zabrinjavajuće visokom petom mjestu u Europi. Iako zadnjih godina više brinemo o nanošenju SPF-a, boravku u hladu i općenito smo svjesniji opasnosti sunca, i dalje postoje brojne nedoumice o pravilnoj zaštiti.

image
SHUTTERSTOCK

Recimo, jeste li znali da kremu sa zaštitnim faktorom trebate nanijeti čak i ako ne izlazite iz stana? Posebno je to važno za one koji sjede blizu prozora ili u stanu imaju mnogo sunčeve svjetlosti. Također, sigurno ćete morati brzinski otići do trgovine ili baciti smeće, a da nećete nanijeti SPF. Najbolje je namazati sve izložene dijelove lica i tijela odmah ujutro pa ste mirni. Neka vam to postane navika poput jutarnje kave!

Važno je napomenuti da opasne opekline mogu nastati u manje od 10 minuta izloženosti na najjačem suncu, kada je UV indeks viši od 11. Također, zdravstvene organizacije preporučuju da koristite SPF 30+ jer su oni s manjom brojkom i manje učinkoviti. No, kada dođete u ljekarnu ili drogeriju i krenete u potragu za svojim idealnim zaštitnim faktorom može vas preplaviti ogromna količina ponude i raznih deklaracija. Koji brend odabrati, koju vrstu pakiranja i što će vas najviše zaštititi?

image
SHUTTERSTOCK

Uriage Bariesun linija je već godinama sinonim za kvalitetne preparate koji istovremeno štite i hidratiziraju kožu. Ovaj francuski brend koristi Skin Shield tehnologiju koja kombinira Uriage termalnu vodu, aktivni sastojak spiruline i patent Telomeres Protect koji sprječava oštećenje stanica i fotostarenje uzrokovano UV zrakama i plavim svjetlom.

image
Uriage Bariesun

Najveća tajna je u gore spomenutoj termalnoj vodi jer upravo ona pruža intenzivnu zaštitu od isušivanja, što je veliki problem s kožom na suncu, a ima i antioksidativno djelovanje. Proizvodi za zaštitu od sunca stalno dobivaju nove formule i pakiranja, a sve kako bi bili što jednostavniji za korištenje. Tako ostajemo bez izgovora zašto ih nismo nanijeli. Istražili smo koje su ključne razlike između SPF-a u kremi, losionu, spreju, ulju i sticku te koji je pravi izbor za vaše ljeto bez neželjenih opeklina:

1. KREMA

Kreme sa zaštitnim faktorom su bogate i sadrže apsolutno sve potrebne sastojke da vas sačuvaju od prijetećeg sunčevog zračenja. Kreme su odličan izbor za osobe koje inače imaju suhu kožu jer će je hidratizirati, a mogu se pronaći i one posebno prilagođene za osobe s masnijom kožom. S obzirom na to da kremu nanosite prstima, doslovno ćete je umasirati u kožu čime će nastati neprobojan zaštitni sloj.

Problem je što većina odraslih osoba ne stavi dovoljno kreme pa i dalje postoji mogućnost da izgore. Podsjetimo, za odraslu osobu je potrebna količina kreme za sunčanje koja stane u malu šalicu za espresso.

Izbor s kojim nećete pogriješiti je Uriage Bariesun SPF50 krema bez mirisa koja štiti od UVA/UVB zraka, plavog svjetla, a istovremeno intenzivno hidratizira kožu. Zaštita od sunca u obliku kreme se posebno preporučuje za bebe i djecu, a jedna od najboljih je Uriage BEBE prva mineralna krema SPF 50+. Ona je posebno dizajnirana za osjetljivu bebinu kožu.

image
SHUTTERSTOCK

2. LOSION

Glavna razlika između kreme i losiona je u količini ulja – krema ga ima znatno više. Zato osobe s masnijom kožom sklonom aknama češće odabiru 'lakši' losion. Također, losion se i upija brže od kreme pa ga je dobro imati sa sobom na plaži i ponovno nanijeti nakon izlaska iz mora.

Losion je odličan izbor za one koji nisu najsvjetlije puti ili one koji su već nekoliko dana na moru pa su dobili nešto 'boje'. Štiti jednako dobro kao i krema, naravno, ako ste uzeli visoki SPF. Naša preporuka je Uriage Bariesun SPF50+ u eko pakiranju. Vrlo se brzo upija, maksimalno štiti, a jednostavan je za nanošenje.

image
Uriage Bariesun

3. SPREJ

Zbog lakoće upotrebe, sprejevi za zaštitu od sunca zadnjih su godina postali jako traženi. Nema prljavih ruku, tapkanja, osjećaja težine na koži, dovoljno je malo se poprskati i zaštićeni smo. Ili nismo?

image
Uriage Bariesun

Problem je što se kod prskanja gubi ona potrebna jačina zaštite od sunca. Naime, dobar dio će jednostavno ostati u zraku i nikad neće doći do vaše kože. Također, ako ne utapkate poprskano područje, zaštita neće biti toliko dobra kao da se umasirali kremu ili losion. Mogući problem je i količina, i ovako uglavnom ne nanesemo dovoljno zaštitnog sredstva, a kod spreja smo skloni još brže to 'odraditi'. Naime, da bi zaštita sprejem bila ista kao da ste nanijeli kremu potrebno je isto mjesto prskati najmanje šest sekundi. Sprej je odlično rješenje za teško dostupna mjesta, poput leđa i ramena, i može biti stvarno pouzdan ako ga pravilno nanesete. Odličan je izbor za ponijeti na plažu, izlet i odrasle osobe koje nemaju toliko osjetljivu kožu.

Uriage Bariesun SPF50+ sprej bez mirisa visoko je kvalitetan proizvod koji je uvijek dobro imati uz sebe i nanositi jako često i obilno. Naprimjer, za list je potrebno osam prskanja.

4. STIK

Ovaj oblik zaštite od sunca posebno je popularan kada ste u hodu, obavljate nešto ili na plaži. Jednostavno ga nanesete, nema prljanja i nije vam potrebno više od 15 sekundi. No, stik je najbolje koristiti u kombinaciji s kremom ili losionom.

Naime, on dolazi u malom pakiranju i namijenjen je zaštiti lica, ušiju i dlanova, dok je veće dijelove tijela bolje namazati manje kompaktnom zaštitom. Idealan je za dijelove lica koje inače uvijek ne mažemo dovoljno, poput kapaka. Naime, istraživanja su pokazala da upravo oko očiju ne nanosimo dovoljno losiona ili kreme iz jednostavnog razloga – ne želimo da nas peku oči.

Također, stik je pravi saveznik roditelja koji trebaju namazati malu djecu koja jednostavno niti pet sekundi ne mogu mirovati. Važna napomena – da bi nanošenje stikom imalo smisla, potrebno je najmanje četiri puta proći po istom mjestu. Uz sebe uvijek imajte Uriage Bariesun SPF 50+ mineralni stik i nanosite ga često, posebno nakon plivanja, znojenja ili brisanja rukom.

5. ULJE

Ulja su jednako snažni zaštitnici kao i losion, samo su lakša za nanošenje jer klize po koži, ali to isto tako znači da im morate dati više vremena da se upiju. Ulje je jedna od novijih formi prema kojoj su mnogi još pomalo skeptični jer ih podsjeća na ulja kojima smo se mazali prije nezdravog prženja na suncu. No, nema potrebe za skepsom.

Ulje za zaštitu od sunca je jednako kvalitetno i štiti kao i svi drugi oblici, važno je samo odabrati dovoljno visok zaštitni faktor (iznad 30). Ulje nanesite najmanje 20 minuta prije izlaganja suncu, a za cijelo tijelo će vam biti potrebno oko osam prskanja. Uriage Bariesun ulje za sunčanje u spreju SPF30 kožu ostavlja svilenkasto sjajnom, a njegova posebnost je što se može koristiti i na kosi. Naime, upravo je kosa još jedno od onih mjesta koje uvijek zaboravljamo zaštititi od sunca, a trebali bi.

image
Uriage Bariesun

Koji god oblik zaštite odabrali, bitno je samo da ga zaista nanesete u obilnim količinama jer je to jedini način da od sunca upijete samo dobre strane.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Mediforma Pharma.

Linker
15. travanj 2024 17:48