Prekomjerna pospanost bez razloga se naziva hipersomnijom. Ako ste zatvoreni u kući po cijele dane, ne radite, moguće je da vam se spava iz dosade ili zbog manjka aktivnosti i poticaja
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
važno ih je prepoznati

Loše raspoloženje nije jedini pokazatelj: 20 gotovo neprimjetnih znakova koji ukazuju na depresiju

Provjerite kojih 20 znakova ukazuje na to da ste možda upali u depresiju

Živimo u čudnim vremenima. Zbog covida-19 moramo izbjegavati kontakte i druženja, čekamo da dođemo na red za cijepljenje ili, nakon cijepljenja, i dalje moramo biti oprezni. I dalje mnogi rade od kuće, jedu od kuće, sastaju se preko Zooma. Sve to negativno utječe na raspoloženje, no važno je biti na oprezu i znati prepoznati je li se neraspoloženje pretvorilo u veći problem - depresiju. Provjerite kojih 20 znakova ukazuje na to da ste možda upali u depresiju.


1. Prestali ste se truditi oko toga da budete u kontaktu s ljudima do kojih vam je stalo

Društvene platforme, video chat ili tekstualne poruke djeluju tako bezlično i strano, a to vas može navesti da prestanete pokušavati održavati bilo kakvu socijalnu interakciju. Primijetite li da gubite nadu u mogućnost održavanja veza na takav način i da se udaljujete od drugih, to može biti znak da ste u depresiji. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Counseling Psychology analiziralo je osobe s depresijom i njihove socijalne interakcije te su autori došli do zaključka da osobe s izraženijim simptomima depresije imaju manju potrebu za osjećajem pripadnosti.


2. Uvijek ste gladni...

Binge jedenje ili prejedanje te posljedično debljanje može uzrokovati depresiju, no vrijedi i obratno: depresija ili tjeskoba mogu biti krivci za vaš nezasitan apetit i napadaje prejedanja. Prema Američkom udruženju za anksioznost i depresiju, dvije trećine osoba s poremećajem hranjenja pati od anksioznosti u nekom trenutku života i oko 42 posto ih je razvilo tjeskobnost tijekom djetinjstva. Anksiozni poremećaj obično predstavlja okidač za prejedanje. Vaš nezadrživ apetit može biti jednostavno posljedica dosade, ali i znak depresije.


3. ...Ili nikad niste gladni

Gubitak apetita također može biti znak da krećete u smjeru depresije. Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Psychiatry je analiziralo je apetit ispitanika s dijagnosticiranom depresijom. Zaključeno je da 35 posto njih ima povećan apetit dok ih oko 48 posto ima smanjen apetit uslijed depresije. Primijetite li da ste sve manje gladni i da ste smanjili unos hrane, moguće je da ste depresivni.


4. Želite samo stalno spavati...

Prekomjerna pospanost bez razloga se naziva hipersomnijom. Ako ste zatvoreni u kući po cijele dane, ne radite, moguće je da vam se spava iz dosade ili zbog manjka aktivnosti i poticaja. No, istraživanje objavljeno u časopisu BMC Medicine je proučavalo povezanost između sna i depresije te je uočeno da su znaci depresije često povezani s hipersomnijom. Imate li potrebu po cijele dane samo spavati, to može utjecati na vaše raspoloženje i ukazivati na razvoj depresije.


5. ...Ili ne možete spavati

Nesanica je još jedan mogući znak depresije. Ako se svake noći roštiljate u krevetu, to je znak da je vaše mentalno zdravlje ugroženo, ali to može i doprinijeti razvoju depresije. Istraživanje objavljeno u časopisu Sleep je analiziralo nesanicu i nedostatak sna u vezi s izraženim simptomima depresije te je zaključeno da je nesanica povezana sa smanjenom kvalitetom života, socijalnog i interpersonalnog funkcioniranja i učinkovitosti na radnom mjestu, a sve to može za posljedicu imati razinu stresa koja može biti okidač za depresiju, održavati depresivno stanje ili ga pogoršati.


6. Ne uživate u svojim hobijima

Mnogi ovo razdoblje socijalnog distanciranja koriste da bi se posvetili svojim hobijima, kao što su čitanje, pletenje, sviranje nekog instrumenta ili bavljenje sportom. Ako ste odustali od aktivnosti u kojima ste prije uživali jer vam se čini da više nisu zabavne ni zanimljive, možda biste trebali razmisliti o svom mentalnom zdravlju. Gubitak interesa za hobije i aktivnosti u kojima ste prije uživali naziva se anhedonija i direktno je povezano s depresijom i drugim poremećajima raspoloženja. Osobe koje pate od kliničke depresije gube interes za hobije, prijatelje, posao pa čak i za hranu i seks. Ako vam se čini da ne uživate više ni u čemu, moguće je da ste u depresiji.


7. Razdražljivi ste

S obzirom na to da smo već dugo vremena svi prisiljeni više boraviti u kući, normalno je da nas članovi obitelji ili situacija općenito čine razdražljivijima nego što smo inače. No, neobjašnjiva i izražena razdražljivost koju ne možete kontrolirati može imati dublje značenje. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Nervous and Mental Disease analiziralo je razinu razdražljivosti kod ispitanika s depresijom te je utvrđeno da se ispitanici s depresijom osjećaju nervozniji i razdražljiviji nego što su to bili prije nego što su razvili depresivni poremećaj. Drugim riječima, neobjašnjiva razdražljivost koju se ne može kontrolirati može biti samo frustrirajuća nuspojava socijalne izolacije, ali može biti i simptom depresije.


8. Nemate energije

Naravno, ako provodite u kući više vremena nego inače i ležite na kauču pred televizijom po cijele dane grickajući čips, moguće je da osjetite kako nemate energije. No, ako vam je razina energije pala bez ikakvog jasnog razloga i ne možete pronaći motivaciju ni zašto, to može biti znak depresije. U istraživanju objavljenom u časopisu Innovations in Clinical Neuroscience o osobama s teškim depresivnim poremećajem, pokazalo se da je umor jedan od najčešćih simptoma teškog depresivnog poremećaja te da je često popraćen manjkom koncentracije, razdražljivošću i smanjenom produktivnošću. Ako vam se čini da se ne možete pomaknuti i kao da nikada nemate energije ni za što, možda biste se trebali pozabaviti svojim psihičkim stanjem.


9. Boli vas cijelo tijelo

Bolovi u tijelu mogu biti znak da ste se prenaprezali, no neobjašnjivi bolovi u tijelu mogu biti znak da vaše psihičko stanje nije baš najbolje. Prema istraživanju Klinike Mayo, kod mnogih osoba depresija uzrokuje neobjašnjive fizičke simptome, poput bolova u leđima ili glavobolja. Takvi bolovi mogu biti prvi znak depresije. Počnete li osjećati neobjašnjive bolove, razmislite o tome niste li možda depresivni.


10. Osjećate se beznadno

Nije čudo što vas, s vremena na vrijeme, zbog cijele situacije s pandemijom može obuzeti beznađe, naročito ako djeca ne idu u školu i ako ste ostali bez posla. No, neprekidan osjećaj beznađa može biti znak da vam je potrebna pomoć kako ne biste upali u duboku depresiju. Beznađe je ozbiljan simptom depresije jer ako ga se pusti da vas posve obuzme, može dovesti do suicidalnih misli. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Clinical Psychology, snažan osjećaj beznađa povezan je sa suicidalnim željama i mislima te se negativnijim očekivanjima u vezi životnih problema.


11. Ne možete se usredotočiti ni na što

Ako se povremeno ne možete koncentrirati na nešto, to je posve normalno, no ako često imate taj problem, to može biti znak da biste trebali preispitati svoje psihičko stanje. Naime, depresija može promijeniti vašu sposobnost razmišljanja, može oslabiti vašu sposobnost pažnje i pamćenje te sposobnost procesiranja informacija i vještinu donošenja odluka. Može smanjiti i vašu kognitivnu fleksibilnost te sposobnost da poduzmete sve potrebne korake potrebne da se nešto obavi.


PATNJA NEĆE PROĆI SAMA OD SEBE Depresija je najčešći mentalni poremećaj, ali izlječiv. Ako lijekovi ne djeluje, postoje i drugi tretmani


12. Odjednom ste postali impulzivni

Cijela ova situacija može vas navesti da češće budete impulzivniji nego prije te da odjednom odlučite preurediti cijeli stani ili kupiti stol za ping-pong za garažu. No, ako se počnete ponašati impulzivno na način da to škodi vašem zdravlju, to može biti razlog za zabrinutost. Mogli biste se upustiti u rizična ponašanja, poput konzumiranja droge ili kockanja, u potrazi za osjećajem užitka i nagrađivanja koje vam vaš mozak ne osigurava zbog depresije. Impulzivnost je i simptom nekih drugih psihičkih bolesti, primjerice manija. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Affective Disorders, Potpuna i namjerna impulzivnost je povezana i s depresijom i s manijom, a neplanirana impulzivnost je povezana samo s depresijom. Primijetite li da donosite iracionalne i štetne odluke koje mogu negativno utjecati na vaš život, možda biste trebali otići na pregled kod liječnika koji se bavi mentalnim zdravljem.


13. Opsjednuti ste perfekcijom

Ako ste odjednom razvili opsjednutost perfekcijom u raznim sferama i to utječe na vaše raspoloženje, moguće je da je to znak depresije. Kod osoba s depresijom, perfekcionizam može biti posljedica kognitivne distorzije, odnosno pogrešnog uvjerenja da ih, ako čine pogreške, drugi neće voljeti i prihvaćati. To može dovesti do postavljanja previsokih standarda te, ako ih ne zadovolje, počinju to doživljavati kao veliki neuspjeh. Perfekcionizam i posljedično razočaranje mogu vas uvesti u začarani krug depresije. Primijetite li kod sebe da ste postali opsjednuti perfekcionizmom, potražite stručnu pomoć.


14. Prestali ste se češljati

Ako ste prestali mariti za svoj izgled jer se osjećate nemotivirano i bez energije, to može biti povezano s depresijom. Depresija je odavno povezana s disfunkcijom frontalnih režnjeva koji su zaduženi za brigu o izgledu te stoga ne čudi da je osobama s depresivnim poremećajem teško posvećivati brigu vlastitom izgledu.


15. Neprekidno kritizirate sami sebe

Malo samokritike je zdravo, no ako imate osjećaj da je sve što činite pogrešno i loše, to je nezdravo, a može biti i znak depresije. Jedno je istraživanje pokazalo da je samokritičnost pozitivno povezana s depresivnim simptomima i negativno povezana sa samosažaljenjem.


16. Istresate se na one koje najviše volite

Ako imate česte promjene raspoloženja i stalno se istresate na osobe koje su vam najbliskije, moguće je da je vaše mentalno zdravlje ugroženo. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Indian Journal of Psychological Medicine, osobe s depresivnim poremećajem često imaju simptome potisnute ljutnje i bijesa. Razumljivo je ako se zbog ove situacije povremeno osjećate frustrirano, no ako često imate nekontrolirane ispade bijesa prema najbliskijim osobama, to može biti znak depresije.


17. Tjeskobni ste

Nakon godinu i pol u pandemiji normalno je da se svi osjećamo pomalo tjeskobno, no imajte na umu da depresija i anksioznost često idu ruku pod ruku. Ako stalno osjećate tjeskobu, možda je vrijeme da potražite stručnu pomoć.


18. Često razmišljate o smrti

Razmišljanje o smrti ili samoubojstvu je definitivno znak da vam je potrebna stručna pomoć te je i to jedan od znakova teške depresije. Dijagnoza teške depresije povećava rizik od samoubojstva u odnosu na osobe bez depresije. Procjenjuje se da je oko 60 posto osoba koje su počinile samoubojstvo imalo neki poremećaj raspoloženja te stoga, ako razmišljate o tome kao biste sebi učinili nešto nažao, potražite pomoć odmah.


19. Ne možete kontrolirati svoje emocije

Promjene raspoloženja su dio života, naročito otkad imamo posla s nepredvidivim virusom koji je potpuno promijenio naše živote. No, osjećate li da većinu vremena ne možete kontrolirati svoje emocije, moguće je da imate depresivni poremećaj. Prema Američkom centru za prevenciju i kontrolu bolesti, simptomi depresije mogu uključivati osjećaj tuge ili anksioznost često ili stalno, ali i razdražljivost, frustriranost i uznemirenost. Ako vam se čini da su emocije izmakle vašoj kontroli, potražite stručnu pomoć.


20. Stalno želite biti sami

Povremena želja za samoćom posve je normalna, no primijetite li da se udaljujete od ljudi i da na nezdrav način stalno tražite samoću, to može biti znak psihičkog poremećaja. Dakle, povremeno osamljivanje može biti dragocjeno, no ako se namjerno i svjesno stalno izolirate od drugih, moguće je da ste klinički depresivni.


ČITAJTE I: Kako razlikovati tugu od depresije

Linker
11. svibanj 2024 23:48