FOTOGRAFIJE: SUDOK1 GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
POVOLJNIJI ISHOD

Liječenje neoperabilnog raka gušterače u Radiochirurgiji na uputnicu

Svim tretiranim pacijentima u toj bolnici produljen je životni vijek na prosječno više od dvije godine i stalno se povećava, a gotovo polovina pacijenata (njih 49 posto) je još uvijek živo

Pacijenti koji boluju od neoperabilnog raka gušterače od sada će se moći liječiti preko uputnice, na teret zdravstvenog osiguranja, najsuvremenijom metodom u Specijalnoj bolnici Radiochirurgija, izvijestilo je u utorak Ministarstvo zdravstva.

U priopćenju navode podatke HZJZ-a prema kojima je tijekom proteklih pet godina u Hrvatskoj godišnje od raka gušterače oboljelo oko 800 osoba, a vrlo visoka stopa smrtnosti počela se iz godine u godinu smanjivati.

Predstavljajući rezultate stručnog tima Specijalne bolnice Radiochirurgija Zagreb ističu da je tamo godišnje izvedeno od 30 (2017.) do 69 (2020.) radiokirurških zahvata na pankreasu.

Navode i kako je u tome razdoblju broj preživjelih osoba udvostručen, što je Hrvatsku za 2020. godinu svrstalo na šesto mjesto uspješnosti među svim zemljama EU-a.

"Rezultati koji se postižu u našoj bolnici posljednjih godina kod pacijenata s inoperabilnim lokalno uznapredovalim rakom gušterače predstavljaju trenutno apsolutni svjetski vrh u liječenju karcinoma gušterače", poručuju iz Radiochirurgije.

Svim tretiranim pacijentima u toj bolnici produljen je životni vijek na prosječno više od dvije godine i stalno se povećava, a gotovo polovina pacijenata (njih 49 posto) je još uvijek živo.


Visoke doze zračenja uz maksimalnu preciznost navođenja

U poduzimanim radiokirurškim zahvatima u liječenju neoperabilnog karcinoma gušterače koriste se visoke doze zračenja uz maksimalnu preciznost navođenja zraka što omogućuje najsuvremenija oprema koja se koristi u toj ustanovi.

Iz Ministarstva naglašavaju važnost takvog načina liječenja s puno povoljnijim ishodom te poručuju kako je takva vrsta liječenja dostupna i putem uputnice.

Dodaju da je omogućavanje ovakvog liječenja hrvatskim pacijentima oboljelima od neoperabilnog raka gušterače na teret zdravstvenog osiguranja veliki iskorak u kvaliteti zdravstvene zaštite i mogućnostima praćenja ishoda liječenja, što će biti jedan od koraka u reformi zdravstvenog sustava.

Navodi se kako medicinski tim Radiochirurgije najavljuje i nove iskorake u načinu liječenja raka gušterače.

"Uz potporu sredstava EU planira se početi liječenje radiokirurškim tretmanom i karcinoma gušterače koji se sada rješava klasičnim operativnim zahvatom. Ubuduće će se korištenjem dvaju najsuvremenijih radiokirurških uređaja i umjetne inteligencije omogućiti liječenje raka za pacijente lakše i ugodnije, ali i s povećanim šansama za produljenje života s tom bolešću", stoji u priopćenju.

Linker
25. travanj 2024 10:36