U početku, LADA se može držati pod kontrolom promjenama načina života

 SHUTTERSTOCK
Autoimuna bolest

LADA je novi oblik dijabetesa - simptomi obično počinju nakon tridesete

Zato što gušterača još uvijek proizvodi inzulin, mnogim ljudima s LADA-om prvo se greškom dijagnosticira dijabetes tipa 2

Poznata su dva osnovna oblika dijabetesa, tip 1 i tip 2, međutim postoji i novi oblik koji se naziva dijabetes 1,5 ili LADA (latentni autoimuni dijabetes kod odraslih). To je vrsta dijabetesa koja počinje u odrasloj dobi i s vremenom se polako pogoršava. LADA ima sličan autoimuni mehanizam uništavanja stanica gušterače kao i kod dijabetesa tipa 1, ali se razvija sporije te su simptomi slični dijabetesu tipa 2.

Poput dijabetesa tipa 1, LADA se razvija kada gušterača prestane proizvoditi inzulin jer autoimuni proces oštećuje stanice u gušterači. No, za razliku od dijabetesa tipa 1, bolest se razvija polako pa osobe kojima je dijagnosticirana LADA često ne moraju odmah uzimati inzulin.

Promjena navika

- Mnogi istraživači vjeruju da je LADA oblik dijabetesa tipa 1 koji se razvija mnogo sporije kod odraslih. Ponekad se zove dijabetes tipa 1.5. No, neki se pitaju treba li LADA biti drugačije klasificirana nego kao dijabetes tipa 1, koji se razvija drugačije kod odraslih nego kod djece - kaže dr. Regina Castro iz klinike Mayo.

Kod osoba koji imaju ovaj oblik dijabetesa, simptomi obično počinju iza tridesete godine, dok se dijabetes tipa 1 uglavnom manifestira u mlađoj dobi. Ali zato što gušterača još uvijek proizvodi inzulin, mnogim ljudima s LADA-om prvo se greškom dijagnosticira dijabetes tipa 2. Stoga se onima s dijagnozom dijabetesa tipa 2 koji su mršavi i fizički aktivni ili koji su smršavjeli bez napora savjetuje razgovarati s dijabetologom jer bi oni mogli zapravo imati LADA-u, koja se onda i drugačije liječi. Računa se da do 12 posto osoba s dijabetesom ima LADA-u. U početku, LADA se može držati pod kontrolom promjenama načina života kao što su redovito vježbanje, gubitak kilograma, zdrava prehrana i prestanak pušenja. Moguće da će i liječnik propisati tablete za snižavanje šećera u krvi. No, kako tijelo polako gubi sposobnost stvaranja inzulina, većina ljudi kojima je utvrđena LADA na kraju treba injekcije inzulina.

Vitamini E i C

Još se uvijek istražuju koji su najbolji oblici liječenja ovog oblika dijabetesa, ali kao i kod svih vrsta dijabetesa, potrebno je stalno liječenje kako bi se usporilo napredovanje LADA-e i spriječilo druge zdravstvene probleme koji se mogu razviti zbog bolesti. Nova studija provedena u Švedskoj pokazala je da vitamin E i C, koji imaju snažna antioksidativna svojstva, mogu pomoći u prevenciji ovog oblika bolesti.

- Istraživači su primijetili povezanost između vitamina E i funkcije beta stanica, posebno kod osoba s LADA-om, što ukazuje na moguću uzročnu vezu između unosa vitamina E i autoimunog dijabetesa. Ovi rezultati ukazuju na potencijalnu zaštitnu ulogu većeg unosa vitamina E u prevenciji latentnog autoimunog dijabetesa kod odraslih. Vitamin E može smanjiti inzulinsku rezistenciju, što može pridonijeti smanjenju rizika od LADA-e. Stoga istraživači predlažu da se prehrana bogata vitaminom E promovira kao javnozdravstvena strategija za smanjenje učestalosti LADA-e - donosi časopis Nutrients.

Linker
15. travanj 2024 15:03