SHUTTERSTOCK
Važne smjernice

Kardiolog otkrio pet navika kojih se redovito drži i time sprječava rast lošeg kolesterola

Visoki kolesterol svjetski je zdravstveni problem, a na njega uvelike utječe i način života. No, to znači da možete i pozitivno utjecati na njega

Kolesterol je lipid nužan za funkcioniranje organizma iako se uz njega uvijek vežu negativne konotacije. To je voštana tvar koju naše tijelo proizvodi za stvaranje zdravih stanica i određenih hormona. Potreban nam je za održavanje dobrog općeg zdravlja, a možemo ga dobiti iz hrane poput jaja, sira, školjki, pržene i prerađene hrane.

- Kolesterol je važan za funkcioniranje našeg tijela, ali prevelike količine mogu dovesti do ozbiljnih medicinskih problema i povećati rizik od bolesti srca, moždanog udara i srčanog udara - kaže dr. Raed Bargout, kardiolog i voditelj odjela za kardiovaskularne bolesti s Dignity Health Glendale Memorial Hospital, za Eat This, Not That!.

Naravno, ističe kako postoji nekoliko vrsta kolesterola, uključujući ukupni, HDL (dobar), LDL (loš) i trigliceride. Provjera razine trebala bi započeti u dobi od 20 godina, navodi, a zatim svakih 4-6 godina nakon toga.

Visoki kolesterol svjetski je zdravstveni problem, a na njega uvelike utječe i način života.


Što trebate znati o visokom kolesterolu?

- Visoki kolesterol se događa kad su visoke razine lipida, složeni metabolički proces koji uključuje nekoliko organa počevši od crijevne apsorpcije, jetrene sinteze i apsorpcije endotelne stijenke arterija. Visoki kolesterol može biti posljedica bolesti jetre, endokrinih poremećaja poput bolesti štitnjače i dijabetesa, prekomjernog konzumiranja alkohola ili loših prehrambenih navika. Kod nekih pojedinaca genetski poremećaj je odgovoran za hiperlipidemiju - objasnio je dr. Bargout.

Dodaje kako su loše prehrambene navike zasigurno jedan od najvećih čimbenika rizika za visoke lipide. Poznato je da uravnotežena prehrana smanjuje razinu kolesterola i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Najbolje bi bilo izbjegavati prerađeno i visokokalorične namirnice.

- Bijeli kruh, tjestenina i riža sastoje se od jednostavnih ugljikohidrata, a kada ga vaše tijelo konzumira, razgrađuje se u šećer, što dovodi do povišenog šećera u krvi i visoke razine LDL-a - istaknuo je dr. Bargout.


Praćenje i održavanje

Jagdish Khubchandani, profesor javnog zdravstva na Državnom sveučilištu New Mexico, navodi da većina ljudi ne provjerava razine kolesterola. No, on naglašava da takve provjere mogu pomoći u smanjenju razina kako bi se spriječilo dugotrajno oštećenje krvnih žila, srca, mozga i bubreg, ali i drugih tjelesnih organa.

- Konkretno, teški zdravstveni problemi poput srčanog i moždanog udara mogu se spriječiti ranim praćenjem i održavanjem zdravih razina - naveo je dr. Khubchandani.

- Visoki kolesterol nema simptoma osim ako ne vodi do akutnog pankreatitisa s povišenim trigliceridima. Ili ponekad vodi do kožnih naslaga najčešće oko vjeđa koje se nazivaju ksantomi i ksantelazme - rekao je dr. Bargout.

Dodaje da baš zato što je visoki kolesterol asimptomatski potrebno je raditi krvne pretrage. One mogu biti smjernice za promjenu životnog stila i korištenje lijekova.


Pravilna upotreba lijekova

Prema dr. Khubchandaniju, osobama s visokim kolesterolom liječnici redovito propisuju lijekove. To može biti zbog genetike koja ga uzrokuje, nemogućnosti održavanje zdravih razina zbog načina života ili kroničnih zdravstvenih problema.

- Važno je uzimati lijekove kako je propisano, svaki dan u isto vrijeme, svaki put istu količinu i ne preskakati lijekove kako bi se postigao najbolji učinak. Nažalost, više od četvrtine odraslih osoba kojima su propisani lijekovi ne uzimaju ih redovito ili točnu dozu ili onoliko dugo koliko su lijekovi propisani. Pridržavanje propisanih lijekova može smanjiti rizik od ozbiljne bolesti srca za 25 posto ili više - rekao je dr. Khubchandani.

Dodaje kako se brojni smrtni slučajevi, uzrokovani moždanim i srčanim udarom, mogu spriječiti odgovarajućom upotrebom lijekova za kontrolu kolesterola.


Izbjegavajte stres i pušenje

- Vodeći uzroci smrti diljem svijeta povezani su sa stresom i pušenjem. Razine kolesterola u krvi izravno su povezane s našim razinama stresa i navikama pušenja - rekao je dr. Khubchandani.

Dodaje kako takve navike mogu uzrokovati biokemijske i hormonalne promjene koje uzrokuju nagle skokove šećera u krvi, što u konačnici ometa metabolizam kolesterola.

- Pretjerano pušenje i stres izravno su povezani s količinom i kvalitetom kolesterola koji cirkulira u našoj krvi - kaže.

Dodaje kako upravljanje ovim lošim navikama može dovesti do brzog pada kolesterola u krvi i smanjenja rizika od smrti.


Smanjite unos šećera i soli

Nažalost, u prehrani mnogih nalazi se puno šećera i soli, a oboje izravno ili neizravno utječu na kolesterol. Prevelik unos soli i šećera je obično posljedica prehrane bogate prerađenom i visokokaloričnim hranom.

- Konzumacija hrane bogate vlaknima, vitaminima i mineralima te pijenje vode može obuzdati želju za nezdravom hranom što dovodi do smanjenja razine kolesterola. Povećanje dobrog kolesterola i smanjenje lošeg kolesterola izravno je povezano sa zdravijom prehranom s ograničenim količinama šećera i soli - istaknuo je dr. Khubchandani.


ČITAJTE I: Ne biste očekivali, ali tri znaka da imate previše ‘lošeg‘ kolesterola vide se u očima


Kvalitetan san, više kretanja i druženje

- Previše zaslađene hrane uz manjak fizičke aktivnosti vodi do nakupljanja masnoće, inzulinske rezistencije i visokog kolesterola - kaže dr. Khubchandani.

Dodaje kako se većina odraslih ne kreće dovoljno, stoga je važno smanjiti vrijeme ispred ekrana i pojačati kretanje.

Isto tako, pronađena je poveznica između kvalitetnog sna i nižih razina kolesterola.

- Vježbanje i spavanje također su povezani, pa će dovoljno tjelesne aktivnosti osigurati kvalitetan san i višestruko utjecati na kolesterol i šećer u krvi - naveo je dr. Khubchandani.

Dodaje da naše raspoloženje te društvene i fizičke veze s drugima mogu pomoći u upravljanju stresom i održavanju zdravlja.

- Nedostatak dobrog sna, društvenih odnosa, kontrole stresa i tjelovježbe mogu uzrokovati metaboličke abnormalnosti, uključujući visok kolesterol - zaključio je dr. Khubchandani.

Linker
07. travanj 2024 01:01