Shutterstock
Dobro je znati

Kako tableta protiv bolova zna gdje nas boli? Imamo odgovor

Svi su se barem jednom zapitali kako djeluju analgetici i kako uopće otkriju koji dio tijela nas boli. Imamo sva objašnjenja na jednom mjestu

Kako tableta zna gdje nas boli? Kako zna da smo je popili da nas riješi boli u iščašenom zglobu ili glavobolje koja nas muči danima? Postoje li možda u našem organizmu putokazi za bol ili je pak tableta kreirana tako da točno zna gdje joj je meta?

Ako ste razmišljali o ovim pitanjima dok uzimate tabletu u nadi da će vam donijeti instantno olakšanje, sada više ne morate. Donosimo vam odgovore.

Lijekovi protiv bolova putuju cijelim tijelom

Tijelo je puno živčanih završetaka u koži i tkivima. Neki od njih mogu osjetiti bol, primjerice kada se udarite ili iščašite zglob. Ako su stanice u tijelu oštećene, one oslobađaju prostaglandin, kemijski spoj u tijelu, na koji živčani završeci reagiraju tako što govore mozgu gdje i koliko boli.

Uzmimo za primjer funkciju naproksena, nesteroidnog protuupalnog lijeka. Kada popijemo tabletu lijek se otopi i kroz crijeva se apsorbira u krvotok kojim se lijek raspoređuje po cijelom tijelu. On putuje krvotokom bez unaprijed određenog cilja. Dolaskom do ozlijeđenih i oštećenih stanica usporava ili blokira proizvodnju enzima u vašem tijelu koji pomažu u stvaranju prostaglandina. Na taj način, stanice ne otpuštaju prostaglandin, a živčani završeci ne dobivaju informaciju o boli i samim time ne prenose informaciju mozgu. Posljedica je smanjenje ili uklanjanje boli pa kažemo da lijek djeluje.

Često se lijek uzima u nižoj dozi od preporučene jer mislimo da nam tako neće naškoditi. No, tada neće doći do dovoljnog smanjenja proizvodnje prostaglandina pa se bol neće ukloniti. Zapravo će lijek biti beskoristan. Nerijetko i dugo čekamo s uzimanjem analgetika jer mislimo da će upala nestati sama od sebe. Učinak je potpuno suprotan, bol će i dalje biti nepodnošljiv, a trebat će nam veće doze lijeka i duži period njegovog početka djelovanja. Dakle važno je da se analgetik uzima u preporučenoj dozi i pravovremeno jer tada ima optimalan učinak.

image
Shutterstock

Velika potražnja za analgeticima

Hrvati puno izdvajaju za lijekove. U 2020. godini su potrošili čak 236 milijuna kuna na paracetamol i ibuprofen, a oba su se našla među prvih 20 najprodavanijih analgetika u Hrvatskoj. Sudeći po tome, kad nas zadese glavobolja, zubobolja ili neka druga fizička ozljeda, pomoć brže-bolje tražimo u ljekarnama jer vjerujemo u djelotvornost tableta.

Različiti se lijekovi često nađu u kućanstvima jer ih volimo uvijek imati pri ruci, poput primjerice naproksena ili ibuprofena koji dijele slične karakteristike, mogu se kupiti u slobodnoj prodaji i osim na bol, djeluju protuupalno te smanjuju vrućicu.

No, iako svi analgetici imaju isti cilj, a to je umanjiti ili ukloniti bol, nemaju svi iste karakteristike i nisu svi jednako učinkoviti. Neki djeluju brže, neki duže, ili pak imaju manje ili više nuspojava.

Znate li da paracetamol postoji više od pedeset godina za liječenje boli? Ovog lijeka se prema oksfordskom istraživanju samo u Velikoj Britaniji godišnje proda oko 6300 tona, što je 35 tona na milijun stanovnika.

No, puno ljudi ne razlikuje lijekove prema sastavu pa posežu za svačime.

Prema londonskoj studiji polovica pacijenata iz odjela hitne pomoći misli da ibuprofen sadrži paracetamol. Naprotiv, ovi analgetici se znatno razlikuju i to po svom djelovanju. Na tu temu provedena je i usporedba učinkovitosti navedenih lijekova koja je potvrdila da je ibuprofen učinkovitiji od paracetamola u svim dozama proučenim u istraživanju.

image
Shutterstock

Ipak, jedan analgetik prednjači po svojim karakteristikama djelovanja. Riječ je o naproksenu s početka priče, lijeku koji se koristi za ublažavanje boli. Zbog brzog početka djelovanja osjetit ćete olakšanje već nakon 15 minuta koje može trajati i do 12 sati pa ćete se moći bezbrižno naspavati, odraditi posao ili provesti kvalitetno vrijeme s vašim najdražima. Naproksen možete uzeti kod ublažavanja blagih do umjerenih boli kao što su glavobolja, zubobolja i menstrualna bol, a preporučuje se odraslima i djeci starijoj od 16 godina.

Dobra vijest za sve koje muči neka vrsta upale je što u slobodnoj prodaji mogu pronaći Nalgesin Relief i Nalgesin L, tablete s naproksenom koji učinkovito uklanja bol. Zbog dugotrajnog djelovanja, uzimaju se u manjim količinama u usporedbi s drugim analgeticima. Dovoljne su dvije do tri tablete dnevno da bi se bol držao pod kontrolom i da vam ne bi pokvario dan.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Krkom.

Linker
13. svibanj 2024 17:36