SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Kako se najbolje riješiti vrećica ispod očiju?

Vrećice u području donjih vjeđa mogu se otkloniti bez vidljivog ožiljka kroz konjunktivu oka, tzv. transkonjunktivalnim pristupom

Imam 45 godina i već dulje primjećujem vrećice koje su se pojavile bočno između donjih kapaka i obraza, zbog kojih izgledam otečeno. Vrećice su jače izražene ujutro. Osim toga, i gornji kapci su mi otežani, ponekad toliko da mi koža pada preko ruba vjeđe i zaklanja vid. Može li se moj problem riješiti?

Slavica N., Zagreb

Odgovara mr. dr. Duško Maletić, estetski kirurg:

"Vi ste kandidat s medicinskom indikacijom za operaciju gornjih vjeđa, blefaroplastiku. Nakon uklanjanja viška kože ostat će gotovo nevidljivi ožiljak, nećete imati osjećaj otežanih kapaka i otvorit će vam se pogled. Ovo osvježenje je i jako zamjetno u smislu rejuvenacije i jedan od prvih zahvata u pomlađivanju lica. Operacija se izvodi u lokalnoj anesteziji. Nakon zahvata obično se odmah stavljaju ledeni oblozi kako bi oteklina i mogući podljevi bili što manji. Oporavak traje oko tjedan dana. Danas se koža šiva resorptivnim koncima koji se sami razgrade. Vrećice u području donjih vjeđa su prolabirani masni jastučići koji se mogu otkloniti bez vidljivog ožiljka kroz konjunktivu oka, tzv. transkonjunktivalnim pristupom. Prema lokalnom nalazu vrši se njihova djelomična resekcija. Ako uz prolaps masnih vrećica donje vjeđe postoji i višak kože, bolje je učiniti zahvat klasično kao donju blefaroplastiku rezom ispod trepavica donje vjeđe i tako reducirati i višak kože. Zahvat se može napraviti u lokalnoj anesteziji, ali i u općoj ako pacijent tako želi. Oporavak uz ledene obloge traje tjedan dana. Resorptivni konci nestaju za desetak dana. U svakom slučaju treba se pridržavati individualnog pristupa i obavezno obaviti prijeoperativne konzultacije kako bi vam operater objasnio što je sve potrebno učiniti."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 21:57