FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Kako pobijediti strah od javnog nastupa?

Kada izbjegavate situaciju koje se bojite, stječete dojam da ste "izbjegli opasnost" i time održavate svoje vjerovanje da je situacija doista opasna. Što dulje izbjegavate objekt straha, to strah više raste i postaje teže suočiti se s njim


Studentica sam prve godine i imam velik problem. Čim trebam nešto izlagati ili govoriti pred kolegama, hvata me strah i panika da ću pogriješiti i da će mi glas puknuti. Ne znam je li to neka vrsta fobije. Počela sam izbjegavati takve situacije, ali znam da to nije rješenje i da se moram nekako suočiti sa svojim neumjerenim strahom. Uskoro ću imati izlaganje seminarskog rada pred svojim kolegama pa me zanima kako da se opustim i da na svoje izlaganje ne gledam sa strahom, već da budem opuštenija. Kako da pobijedim svoj strah i nesigurnost?

Tara D., Zagreb

Odogovara dr. sc. Marija Kušan Jukić, psihijatar:

"Strah od javnog nastupa, odnosno socijalna anksioznost, potpuno je prirodna pojava budući da je riječ o evaluaciji vašeg rada i izlaganja. Socijalnu anksioznost doživljavaju gotovo sve osobe prije govorenja pred većom grupom ljudi. Anksioznost ima adaptivnu funkciju upravo u svojoj neugodnosti jer nas čini opreznijima te nas tjera na promišljanje i planiranje. Ona na neki način može biti pozitivna, daje nam do znanja da nam je stalo do izvedbe. S druge strane, može nas ograničiti do razine da izbjegavamo takve oblike izlaganja. Međutim, izbjegavanjem situacije radi izbjegavanja neugodnih doživljaja nemate priliku razuvjeriti se i imati pozitivna (ili neutralna) iskustva s objektom straha, u ovom slučaju javnim izlaganjem. Kada izbjegavate situaciju koje se bojite, stječete dojam da ste "izbjegli opasnost" i time održavate svoje vjerovanje da je situacija doista opasna. Što dulje izbjegavate objekt straha, to strah više raste i postaje teže suočiti se s njim.

Priprema i vježba

Ako zaista izbjegavate objekt straha, preporučujemo da se uključite u savjetodavni proces. Prije izlaganja pokušajte pripremiti prezentaciju i uvježbati je više puta, ako je moguće pred prijateljima ili obitelji i kolegama. Onaj teži sadržaj u prezentaciji dodatno doradite. Osmislite neke fraze za početak prezentacije. Na samom izlaganju razmišljajte o tome kako je u redu što vas je strah te kako to nije razlog za sramoćenje. I drugi koji izlažu osjećaju strah. Također, prisjetite se kako ste vi reagirali kada ste primijetili da je netko anksiozan tijekom izlaganja seminara. Jeste li zaista pomisli da se ta osoba osramotila zbog drhtanja glasa? Koliko pažljivo vi pratite izlaganja drugih kolega i uočavate svaki detalj? Pogled prema publici usmjerite blago iznad glava slušatelja (tako vam njihova lica neće odvlačiti pažnju, a ostavljat ćete dojam kao da ih gledate). Razmišljajte o onome što govorite, a ne što sve može poći po zlu. Sjetite se koliko ste puta do sada izlagali neki sadržaj i kakva su vaša iskustva. I zapamtite, ljudi koji vas slušaju imaju vrlo vjerojatno iste teškoće kada su na vašem mjestu!"

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
19. travanj 2024 13:03