SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Jesu li rizici za moždani udar nasljedni?

U nekim obiteljima postoji predispozicija za pretilost, povišeni tlak i šećer u krvi, što su najčešći uzroci moždanog udara kod odraslih


U obitelji imamo dvije bake s moždanim udarom. Može li dijete "naslijediti" moždani udar? Što možemo mi roditelji učiniti da to spriječimo?

Lia S., Rijeka


Odgovara prim. dr. sc. Ljiljana Popović Miočinović, neuropedijatar:

image
DAVOR PONGRACIC/CROPIX CROPIX

"Moždani udar kod odraslih i djece razlikuje se po uzroku i učestalosti. Nema dokaza da se moždani udar odraslih starijih osoba prenosi na djecu. U nekim obiteljima postoji predispozicija za pretilost, povišeni tlak i šećer u krvi, što su najčešći uzroci moždanog udara kod odraslih. U dječjoj dobi uzroci moždanog udara su drugačiji. Samo je nekoliko izuzetno rijetkih nasljednih bolesti kod kojih se može naslijediti sklonost moždanom udaru. To su tzv. rijetke bolesti, metaboličke i mitohondrijske. Obično se najprije pojave znakovi takve bolesti pa tek tada stanja slična moždanom udaru. Ako dijete ne pokazuje znakove bolesti, ne bi ga trebalo izlagati pretragama. Postoje li znakovi neurološke ili neke druge sistemske bolesti, tada se ciljanim pretragama i genetskim testiranjem traži uzrok te rijetke bolesti. Ako se otkrije, liječi se osnovna bolest te se tako sprečavaju stanja slična moždanom udaru kod djeteta. U takvim slučajevima korisna je i prenatalna dijagnostika."


Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
25. travanj 2024 15:38