SHUTTERSTOCK
tako lako

Jednostavan trik mogao bi pomoći u održavanju zdravih razina kolesterola i šećera

Poznato je da kolesterol treba držati na optimalnim razinama, pri čemu je bitno da je dobrog HDL kolesterola što više, a lošeg LDL kolesterola što manje

Jabučni ocat navikli smo koristiti kao dodatak salati, ali možda niste svjesni njegovih brojnih prednosti za zdravlje, od kojih su neke i dokazane istraživanjima. Jedan nedavni sustavni pregled i meta-analiza iz 2021. godine proučavali su nekoliko randomiziranih kliničkih ispitivanja koja su istraživala učinak uzimanja dnevne doze jabučnog octa na razinu šećera i masti u krvi.

- Aktivni sastojak jabučnog octa koji pruža zdravstvene koristi je octena kiselina. Nekoliko kliničkih studija pokazuje da dnevna doza od 750 miligrama octene kiseline pruža mnoge prednosti - rekao je dr. Ed McDonald, gastroenterolog i docent medicine na Sveučilištu u Chicagu. Utvrđeno je da uzimanje jabučnog octa podržava zdravu razinu ukupnog kolesterola i šećera u krvi natašte. Šećer i kolesterol dvije su važne skupine molekula koje su uvijek prisutne u krvi, a njihova ravnoteža ključna je za cjelokupno zdravlje. To znači da bismo trebali osigurati da razina šećera u krvi bude u umjerenom rasponu, ne previsoka, a bitno je osigurati i da imamo dobar odnos HDL i LDL te ukupnog kolesterola. Oboje imaju neposredan učinak na naše krvne žile i mogu dovesti do njihovog stvrdnjavanja i stvaranja plaka na stijenkama, što opet predstavlja veliki rizik za moždani udar i razvoj kardiovaskularnih bolesti.


Protuupalna svojstva

Jabučni ocat jedna je od tri najčešće vrste octa, proizvedena fermentacijom jabuka. Ova kisela otopina konzumira se u cijelom svijetu kao sredstvo za arome i konzervanse u hrani, sadrži razne flavonoide, kao što su galska kiselina, katehin, kofeinska kiselina i ferulinska kiselina. Pokusi na životinjama otkrili su da jabučni ocat ima različite farmakološke funkcije, uključujući antioksidativnu, protuupalnu, snižava šećer, tlak i masnoće u krvi.

Kao i druge vrste octa, i jabučni se proizvodi fermentacijom - istim procesom koji se koristi za proizvodnju vina i piva. Sastoji se od vode, 5 posto octene kiseline i prirodnih biljnih spojeva iz jabuka koje su korištene za izradu. Također sadrži prirodni proizvod fermentacije - bakterije Acetobacter aceti, celulozu i enzime.

Linker
17. travanj 2024 13:19