KADULJA
(kuš, ljekovita kadulja, slavulja, žalfija - Salvia officinalis)
Polugrm, visok 20-50 cm, iz donjih odrvenjelih dijelova svake godine izbijaju brojne nove zeljaste stabljike koje nose nasuprotne listove i cvjetove. Listovi su duguljasti, zbog gustih dlaka zelenkastosivi. Cvate u svibnju; cvjetovi su svijetloljubičaste boje, skupljeni u vršne klasove.
Kadulja je biljka kojoj je pradomovina naša lijepa Hrvatska - cijelo Hrvatsko primorje, gdje i danas raste samoniklo po kamenjarima i kamenjarskim pašnjacima, kako u priobalju, tako i po mnogim našim otocima - u svibnju, kada cvate, u mnogim područjima krajolik poprima svijetloljubičastu boju.
Ljekovita svojstva i primjena
Svi zeljasti dijelovi kadulje gusto su prožeti mirisnim eteričnim uljima, kojima zahvaljujemo njezina ljekovita svojstva. Snažno miriše na osunčanom kamenjaru, što je sunce jače i zrak topliji, miriše snažnije. S morske strane neprestano pirka te se zrak rashlađuje, zato postoji u našem narodu i uvjerenje da je najljekovitija ona kadulja koja "ne gleda more".
Njezina ljekovita svojstva cijenili su još u antičkim vremenima pa je vrijedno prevesti jedan zapis o toj biljci: "Ako vidiš u kući smrt, brzo po kadulju u vrt".
Ljekoviti su listovi i cvjetovi. Beru se samo zeljasti izdanci, pa će se ona iz donjih dijelova ponovo uspješno obnavljati. Brzo se suše, u hladu i na propuhu.
Ipak, svježa biljka je najljekovitija. Može se i uzgajati, ali samo na našem žarkom podneblju, jer u kontinentalnim područjima višestruko gubi svoju ljekovitost.
Kadulja liječi i pomaže kod mnogih bolesti:
- bolovi u vratu, upala krajnika, upala usne šupljine i ždrijela;
- pročišćava dišne organe i usnu šupljinu, liječi gnojnu upalu zubi, jača desni i učvršćuje zube;
- čisti sluz iz dišnih organa i želuca, poboljšava tek, otklanja crijevne smetnje, nadimanje i proljeve;
- čisti krv, sprečava moždani udar i djeluje kod oduzetosti;
- liječi grčeve, bolesti kralježne moždine, drhtanje udova i oboljenje žlijezda;
- povoljno djeluje kod slabosti želuca, bubrega, jetre, mjehura i mozga;
- regulira znojenje: prejaki čaj povećava, a umjereni smanjuje znojenje;
- smanjuje nervnu osjetljivost i smetnje u trbuhu kod žena;
- odstranjuje gnjide iz kose.
Osim toga, kadulja je je vrlo važan začin, koji moramo što više unositi u svoju kuhinju.
• ČAJ - čajnu žličicu kadulje stavimo 10 minuta u šalicu vrele vode i procijedimo. Čaj pijemo topao, tijekom dana 2-3 šalice, u malim gutljajima, kao lijek za navedene bolesti.
Taj se čaj preporučuje kod ženskih bolesti, a i trudnicama, koje ga trebaju piti 2-3 šalice dnevno. Ovim se čajem njeguju zubi i usta svakodnevnim ispiranjem te istovremenim pijenjem čaja po jednu šalicu dnevno. Istim se čajem pere i kosa, ona postaje sjajna, a gnjide nestaju.
• ČAJNA MJEŠAVINA - u jednakim dijelovima kadulja i stolisnik: čajnu žličicu te mješavine stavi se 5 minuta u šalicu vrele vode i procijedi. Taj se čaj pije 2-3 šalice dnevno, kao lijek kod šećerne bolesti.
• KUPELJ - 200 g kadulje prelije se s 5 l hladne vode i pusti odstajati 12 sati, potom se zagrije i izlije u priređenu kadu. Tom se kupelji liječe sve kožne bolesti, mjehur, mokraćni putovi i olakšava mokrenje. Ako su u pitanju ekcemi i svrab, kupelj se ponavlja nekoliko puta dnevno.
• UVARAK - 2 žlice kadulje, listovi, cvjetovi i plodovi, izmiješani ili svaki pojedinačno, kuhaju se 10 minuta u pola litre vode. Tim uvarkom grgljamo i ispiremo usta i usnu šupljinu, naročito poslije vađenja zubi, a također liječimo i njegujemo glasnice.
• VINO - u litru dobrog slatkog vina stavi se 100 g sitno isjeckanih svježih listova kadulje i ostavi na suncu 2 tjedna; procijedimo i pijemo 3 puta po malu čašicu poslije jela. To je izvanredan smirujući lijek kod nervne rastrojenosti i za oporavak poslije određenih napora i operacije.
• TINKTURA - puna boca isjeckanih listova i cvjetova prelije se rakijom, ostavi se 4 tjedna na suncu ili na toplome mjestu; potom se procijedi i zatvori u bocu.
Jednu veliku žlicu ove tinkture stavimo u malo vode i ispiremo usta i grlo. Istovremeno se uzima 3 puta po jedna mala žličica, umiješana u vodu ili neki čaj.
• OBLOZI - dobro istucane svježe listove kadulje pomiješane s listovima koprive stavi se na čireve i potkožnjak (poganac), kao i na čireve uha; slijedi vrlo brzo izlječenje.
• ZAČIN - kadulja se može stavljati kao začin u sva jela. Osim izuzetnog okusa, takva su jela i ljekovita. Ako hoćemo ljekovitost povećati, naročito u vrijeme epidemija nekih zaraznih bolesti, dobro je istovremeno piti i čaj od kadulje, po 2 šalice dnevno.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....