Glavna dobrobit ove terapije je uklanjanje toksina iz tijela
 Getty Images
istražili smo

Je li dobro započeti dan čašom tople vode ili je ovaj detoks čisto 'izmišljanje tople vode'

Voda je najbolja tekućina, učinkovito gasi žeđ i brzo se apsorbira u svim stanicama tijela. Terapija vodom, odnosno pijenje tople vode natašte, često se spominje kao jednostavna metoda koja pomaže očuvanju zdravlja, samo treba svakoga dana popiti dovoljno vode u određeno vrijeme. Ali ima i argumenata protiv

ZA

Pravila terapije toplom vodom glase: popijte 640 ml tople obične vode odmah nakon buđenja (prije pranja zuba, jer unošenje fluora iz paste za zube u tijelo može naštetiti zdravlju). Potom operite zube i nemojte ništa jesti i piti daljnjih 45 do 50 minuta. Tada doručkujte pa nemojte ništa jesti i piti iduća dva sata. Pijte tijekom dan, ali ne uz obrok. Ako morate, poslije obroka popijte topli čaj, no bolje je ništa ne piti sat-dva nakon jela. Prije polaska na spavanje popijte čašu vode. Glavna dobrobit ove terapije je uklanjanje toksina iz tijela. Kao univerzalno otapalo voda pomaže izbacivanju otpada pa ćete se svakim odlaskom na toalet rješavati otopljenih toksina i karcinogena koje ste unijeli hranom, pićem, onečišćenjem iz okoliša... Što više pijete, to ćete češće ići na toalet pa ćete i redovitije izbacivati nečistoće te održavati organizam pročišćenim.

Pijenje vode prevenira i glavobolje. Ljudski mozak je organ koji ima najveći udio vode (oko 77 posto, 70 posto u bijeloj tvari i 80 posto u sivoj) pa se smatra da je nedovoljno pijenje vode glavni uzrok glavobolja. Zbog nedovoljne hidracije mozak gubi na volumenu i skuplja se, čime iritira receptore te šalje signal (tj. glavobolju) da mu je potrebna trenutna nadopuna vode i uspostava ravnoteže tekućina. Prema jednoj britanskoj studiji, sat i pol znojenja bez nadopune izgubljene tekućine smanjit će volumen mozga kao i jedna godina prirodnog starenja. I zato je važno početi dan dovoljnom količinom vode.

Voda potiče aktivnost, velika čaša vode pomoći će da se pokrenete i kada se osjećate tromo. Redovito pijenje čiste vode na prazan želudac pružit će vam energiju i ublažiti simptome anemije. No, važno je da ta voda bude čista, a to ne znači samo da ne sadrži nikakva onečišćenja, ona ne smije biti gazirana ni klorirana. Uz to, pijenjem vode može se ojačati imunosni sustav. Naime, voda je esencijalni element za dobro zdravlje i opću dobrobit jer održava potrebnu ravnotežu tekućina u organizmu čime pomaže održanju imunosnog sistema u dobroj kondiciji. Zahvaljujući tome osoba na ovoj terapiji rjeđe će biti bolesna i lakše će se suprotstavljati infekcijama. Zbog čega je važno da je voda topla? Zagovornici ove terapije drže da topla voda pokreće metabolizam, topi masnoće, čisti od toksina, pomaže kod zatvora. Ona zagrijava trbušne mišiće i ublažava grčeve i bolove.


PROTIV

Protivnici detoksikacije, pa i ove, govore da je dodatno čišćenje organizma nepotrebno jer nas naši organi, u prvom redu jetra, bubrezi i koža, ionako konstantno pročišćavaju pa programi detoksikacije nisu ništa osim “izmišljanja tople vode”. Nadalje, postavlja se pitanje kako popiti toliko vode, pa još tople, na prazan želudac i što ako se popije manje, je li tada terapija djelotvorna? Njeni pobornici kažu da je rješenje jednostavno - ne treba se odmah prisiljavati na toliku količinu. Možete početi i s količinom vode koja vam neće izazivati neugodu, primjerice, s čašom ili dvije. S vremenom ćete postupno povećati količinu na preporučenih 640 ml. Prigovara se i kako je moguće da bi svi, bez obzira na kilažu, zdravstveno stanje i formu, trebali piti jednaku količinu vode. Prema ovoj teoriji, nedostatak vode jedan je od glavnih razloga za pojavu svih bolesti, zbog toga treba održavati dovoljnu količinu vode u organizmu. Onih 640 ml samo je početak, a tijekom dana svatko bi trebao popiti količinu vode prema jednostavnoj formuli - 30 ml tekućine po kilogramu tjelesne težine. Pritom su izbačena alkoholna i gazirana pića te napici s kofeinom.

Pijenjem previše tekućine može se previše sniziti razina natrija u krvi, što može voditi oticanju stanica u tijelu i nakupljanju prekomjerne tekućine, najviše u rukama, stopalima i usnicama. Uz to, pretjeruje li se s vodom, može doći do glavobolje, također zbog oticanja stanica, ovaj put u mozgu. Pulsirajuća glavobolja može biti znak da ste popili previše vode. Mišićna slabost i grčevi mogu biti još jedna posljedica terapije vodom, a ti se simptomi mogu pojaviti kad se natrij u krvi suviše razrijedi. Primijetite li drhtanje ili bolove u rukama i nogama koji nisu povezani s tjelesnom aktivnošću ili ozljedom, to bi mogli biti znaci nedostatka vitalnih elektrolita.

Ako bolovi potraju i nakon što ste smanjili unos vode, javite se liječniku. Spavate li dovoljno, a ipak ste umorni, razlog može biti terapija vodom. Pijenje previše tekućine može dovesti do manjka energije, pospanosti ili stalnog osjećaja umora zbog neravnoteže elektrolita u organizmu. Smanjite količinu vode kako biste provjerili je li umor posljedica terapije. Pretjerivanje s vodom može izazvati i smetenost i dezorijentiranost, također povezane s padom razine natrija u tijelu. Nastavi li se u takvom stanju s prekomjernim unosom vode, simptomi se mogu pojačati od blage smetenosti do stezanja mišića i delirija.

Linker
19. travanj 2024 18:43