Press
često se ne liječi

Javnozdravstvena akcija za oboljele od migrene, jedne od najčešćih bolesti na svijetu

Migrena najčešće pogađa žene u dobi od 20 do 40 godina

Povodom Dana migrene koji se u Hrvatskoj tradicionalno obilježava 21. ožujka, Udruga Migrena Hrvatska u subotu, 16. ožujka, na Trgu Petra Preradovića (Cvjetni trg) u Zagrebu organizira javnozdravstvenu akciju tijekom koje će se građani moći informirati o migreni i liječenju ove neurološke bolesti. Prema dostupnim podacima procjenjuje se da od migrene pati svaka deseta osoba u Hrvatskoj, no najčešće nije dijagnosticirana pa se ne liječi.

Brojne predrasude

Tijekom javnozdravstvene akcije od 11:00 do 14:00 sati građani će u savjetovalištu moći razgovarati sa stručnjacima i članicama udruge Migrena Hrvatska o migreni, dijagnostici, liječenju, prehrani te drugim koracima koji oboljelima mogu poboljšati kvalitetu života. Program će donijeti i panel raspravu stručnjaka, koji će s moderatorom razgovarati o klasičnim i alternativnim načinima liječenja migrene, prehrani, tjelovježbi te o psihološkoj pomoći.

- Treću godinu zaredom organiziramo javnozdravstvenu akciju tijekom koje građani mogu dobiti korisne informacije o migreni, kako je liječiti te kako što kvalitetnije živjeti s ovom neurološkom bolešću. Cilj nam je i otkloniti predrasude o migreni te senzibilizirati građane za teškoće oboljelih kako bi svojim najbližima bili što veća podrška - komentirala je Marina Krpan, predsjednica Udruge Migrena Hrvatska. Javnozdravstvena akcija održava se pod pokroviteljstvom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog farmaceutskog društva. Na sam Dan migrene, u četvrtak, 21. ožujka, na zagrebačkim fontanama u večernjim satima bit će istaknuti vizuali i komunikacijske poruke kako bi se javnost senzibilizirala za probleme oboljelih.

Oboljeli od migrene često se susreću s predrasudama okoline koja nije svjesna da je riječ o neurološkoj bolesti koju je potrebno liječiti. Prvi korak u liječenju je dijagnoza.

- Migrena najčešće pogađa žene u dobi od 20 do 40 godina, a koliko je česta govori procjena da u svijetu od migrene boluje gotovo 11 posto populacije. Uz bolest, oboljeli se često bore i s predrasudama zbog čestog nerazumijevanja okoline koja smatra da je riječ o malo jačoj glavobolji. Zato je izuzetno važno senzibilizirati javnost o tome da je migrena neurološka bolest te da oboljeli trebaju liječenje i podršku okoline da bi što lakše živjeli s migrenom - komentirala je specijalistica neurologije prof.dr.sc. Darija Mahović Lakušić, pročelnica Poliklinike za neurologiju u KBC Zagreb i voditeljica Referentnog centra Ministarstva zdravstva za migrenu.

Migrena se javlja u napadajima koji najčešće traju od 4 do 72 sata. Tipične karakteristike migrene su u 60 posto slučajeva lokalizacija boli na jednoj strani glave, pulsirajuća bol umjerenog do jakog intenziteta koja se pogoršava fizičkom aktivnošću te mučnina i osjetljivost na svjetlo i buku. Kod „obične“ tenzijske glavobolje blagi do umjereni bolovi se najčešće javljaju obostrano i ne pogoršavaju se fizičkom aktivnošću te ih ne prate dodatni simptomi kao kod migrene. Svjetska zdravstvena organizacija, obzirom na intenzitet boli i popratne simptome, svrstava migrenu među vodeće uzroke onesposobljenosti te je navodi kao treću najčešću bolest na svijetu od koje boluje gotovo milijarda ljudi.

Linker
26. travanj 2024 23:31