FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
KAKO TO POSTIĆI

Iznenađujuće stvari koje se događaju kada snizite kolesterol - da, ima veze i sa seksom

Ako je povišen nastojte ga svakako smanjiti jer to osim manjeg rizika za kardiovaskularne bolesti donosi još neke iznenađujuće zdravstvene prednosti

Poznato je da kolesterol treba držati na optimalnim razinama, pri čemu je bitno da je dobrog HDL kolesterola što više, a lošeg LDL kolesterola što manje, a da ukupni ne prelazi 5 mmol/l, ali zašto je to važno i kako optimalne razine kolesterola utječu na naš život objasnila je dr. Tomi Mitchell, obiteljska liječnica koja ima privatnu praksu i njeguje holističko liječenje.

- Visoki kolesterol može se dogoditi svakome, a zastrašujuće je što nema simptoma, zbog čega se često naziva "tihim ubojicom". Naime, većina zna da su previsoke razine kolesterola rizik za nastanak srčanih bolesti ili moždanog udara. Kada se kolesterol nakuplja u arterijama koje vode do srca, postoji visok potencijal za ugrušak, što rezultira srčanim udarom. Isto vrijedi i za arterije koje vode do mozga, uzrokujući moždani udar - kaže dr. Mitchell.

Genetika i životne navike imaju veliku ulogu u visokom kolesterolu, a test iz krvi jedini je način da se utvrdi je li vaša razina u normalnom rasponu. Ako je povišen nastojte ga svakako smanjiti jer to osim manjeg rizika za kardiovaskularne bolesti donosi još neke iznenađujuće zdravstvene prednosti.


Poboljšane seksualne performanse

- Jeste li znali da kolesterol može utjecati i na vaš seksualni život? Tako je - kolesterol igra bitnu ulogu u seksualnoj funkciji, a visoka razina kolesterola može dovesti do seksualnih problema. Visoki kolesterol može uzrokovati erektilnu disfunkciju, smanjen libido i probleme s ejakulacijom - kaže dr. Mitchell.


Poboljšana kvaliteta života

S vremenom kolesterol dovodi do stvrdnjavanja arterija, a često ide ruku pod ruku i s povišenim krvnim tlakom, koji pak često dovodi do neugodnih nuspojava kao što su glavobolje i mučnina. Međutim, smanjenjem razine krvnog tlaka i smanjenjem kolesterola, kaže dr. Mitchell, osjetit ćete manje boli i nelagode u svakodnevnom životu i moći ćete uživati u više energije i fokusa nego prije.

Znakovi upozorenja na visoki kolesterol koje treba shvatiti ozbiljno

Dr. Mitchell naglašava da je visoki kolesterol uobičajeno stanje koje često nema simptoma. Međutim, bitno je biti svjestan potencijalnih znakova upozorenja i poduzeti mjere. Jedan rani znak upozorenja na visoki kolesterol je razvoj žutih mrlja na koži, poznatih kao ksantomi. Te se mrlje obično pojavljuju oko očiju, kapaka ili laktova. Još jedan simptom na koji treba paziti je umor. On može biti uzrokovan srčanim stanjem pogoršanim visokim kolesterolom. Ako osjetite nagli ili neobjašnjivi umor, bitno je posjetiti liječnika. Bol u prsima još je jedan simptom koji se može pojaviti s visokim kolesterolom. Obično je uzrok nakupljanje plaka u arterijama koje opskrbljuju srčani mišić krvlju. Ako imate bolove u prsima, otiđite liječniku. Ovo su samo neki od potencijalnih znakova upozorenja na visoki kolesterol. Može se smanjiti i značajno poboljšati svoje kardiovaskularno zdravlje prehranom, vježbanjem i drugim promjenama načina života.



ČITAJTE I: Pet namirnica koje uspješno snižavaju loš kolesterol

Linker
26. travanj 2024 19:58