SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Implantat u dojki mi se stalno okreće. Kako se rješava taj problem?

Jedino rješenje vašeg problema je kirurško; zamjena starih implantata te postavljanje novih, okruglih


Bila sam na operaciji povećanja grudi prije četiri godine. Tada su mi postavljeni anatomski implantati volumena 395 ml, u džepove ispod velikog prsnog mišića. U zadnjih nekoliko mjeseci lijevi implantat mi se stalno okreće; nekad ga uspijem vratiti u pravilni položaj, nekad ne, uglavnom se sam vrati. To me već počinje ozbiljno nervirati. Kako se rješava okretanje anatomskog implantata?

Diana O., Varaždin


Odgovara dr. Duje D. Ostojić, estetski kirurg:

"Okretanje anatomskih implantata je postoperativna komplikacija, može se dogoditi bilo kada i ovisi o nekoliko faktora - o ovojnici implantata, dimenzijama džepa, stilu života pacijentice nakon operacije (aktivno bavljenje sportom, grube manualne manipulacije grudima tijekom intimnih odnosa, način spavanja; spavanje na trbuhu najčešće dovodi do okretanja implantata). Ako se rotacija ili okretanje događa u prvih nekoliko mjeseci nakon zahvata, to je najvjerojatnije greška kirurga koji je formirao prevelike džepove tijekom operacije. Jedino rješenje vašeg problema je kirurško; zamjena starih implantata te postavljanje novih, okruglih. Ako vam se više sviđa prirodni izgled dojki, najbolje je staviti implantate Motiva Ergonomix koji daju prirodni izgled, ali se ne mogu okrenuti. Džep može ostati isti, dakle submuskularni, samo što treba neke preinake ovisno o volumenu novih implantata. Obično se bočni ili lateralni dijelovi džepa moraju zatvoriti resorptivnim šavovima, a gornji i medijalni dijelovi džepa trebaju se malo proširiti da se smanji razmak među grudima, što preferira većina pacijentica."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
10. travanj 2024 20:44