SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

"Gummy smile" je čest problem - kako se rješava?

Za one kojima to smeta postoji nekoliko rješenja, a ovisno o uzroku povećane vidljivosti zubnog mesa određuje se terapija

Pri osmijehu imam izrazito vidljivo zubno meso iznad gornjih zuba što mi je oduvijek stvaralo komplekse. Usta pokrivam rukom ili radim neke grimase kako mi se zubno meso ne bi vidjelo. Što je moguće učiniti kako bih riješila taj problem?

Mia E., Osijek

Odgovara dr. med. dent. Lidija Jozinović, spec. oralne kirurgije:

"Popularno nazvani "gummy smile" nije tako rijetka pojava. Odnosi se na povećanu vidljivost zubnog mesa, više od 3 mm, pri osmijehu ili govoru. Javlja se češće kod žena nego kod muškaraca. Ovakav izgled predstavlja subjektivnu smetnju i ne doživljavaju ga svi pacijenti kao problem. Za one kojima to smeta postoji nekoliko rješenja, a ovisno o uzroku povećane vidljivosti zubnog mesa određuje se terapija. Najčešće kombiniramo više različitih postupaka kako bi rezultati bili što bolji: kirurški, ortodontski i protetski (zubne ljuskice). U svakom slučaju potreban je specijalistički pregled uz obaveznu rendgensku snimku - ortopantomogram. Ako se radi o blažem obliku "gummy" osmijeha, najbrža i najbezbolnija metoda je lasersko konturiranje desni. Uklanja se samo mali višak tkiva desni u lokalnoj anesteziji. Postupak je kratak, a oporavak traje 2-3 dana. Ako je potrebno ukloniti više zubnog mesa i dio kosti, radimo tzv. kliničko produljenje krune zuba. Postupak se također provodi u lokalnoj anesteziji, traje oko sat vremena, a oporavak tjedan dana. Postoji li pak blagi slučaj prekomjernog prikaza gingive koji je uglavnom uzrokovan genetikom ili istrošenošću, ortodontski pomičemo zube u povoljniji položaj, što će smanjiti vidljivost zubnog mesa. Radi li se o prekomjernom rastu maksile i izrazito velikoj vidljivosti, tada je glavna opcija ortognatna kirurgija kojom uklanjamo višak koštane mase maksile i dovodimo je u normalnu poziciju. Injekcija botoksa također može biti privremeno rješenje za "gummy" osmijeh. Serum se ubrizgava između nosa i gornje usne. Botoks paralizira mišiće i sprečava ih da previsoko podignu usnicu svaki put kada se pacijent nasmiješi. Djelovanje je privremeno, 3-4 mjeseca, te se postupak mora ponavljati. Ako gornja usna uzrokuje prekomjerni prikaz gingive, opcija je operacija repozicije usne. S unutarnje strane usne radi se rez u sluznici te se hvatište usne premješta na nižu poziciju. Tako spušteno hvatište sprečava da se usna previše podigne. Najčešća kombinacija u tretmanu je ortodontska terapija u kombinaciji s gingivektomijom i ljuskicama. Ljuskice se izrađuju individualno u softveru Digital Smile Design u optimalnoj veličini i formi za skladan odnos zubnog mesa i zuba te za cjelokupnu harmoniju osmijeha. Rezultati ovakvih radova uvijek su impresivni. Svatko zaslužuje osmijeh kojim se ponosi."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
15. travanj 2024 20:51