Shutterstock
Novo otkriće:

Endometriozu mogu izazvati i invazivne bakterije

Istraživači su pregledali uzorke tkiva 79 žena s endometriozom i 76 zdravih žena te otkrili snažnu korelaciju između fusobakterija (Fusobacterium) i bolesti

Vrsta bakterija koje se obično nalaze u ljudskoj oralnoj i crijevnoj flori mogla bi igrati glavnu ulogu u razvoju endometrioze, otkrili su znanstvenici.

U novoj studiji tim istraživača sa Sveučilišta Nagoya i drugih institucija u Japanu pregledao je uzorke tkiva 79 žena s endometriozom i 76 zdravih žena te otkrio snažnu korelaciju između fusobakterija (Fusobacterium) i bolesti. Infiltracija fusobakterija u endometrij pokreće signalni put koji ‘probudi‘ i transformira normalno uspavane stanice u transgelin-pozitivne miofibroblaste, koji mogu izazvati endometriozu. Fusobakterije su se i u ranijim istraživanjima povezivale s raznim infekcijama i bolestima kod nekih ljudi. Istovremeno neke određene vrste mogu mirno živjeti u našim tijelima bez nanošenja štete.

- Poznato je da su vrste roda Fusobacterium česti članovi mikrobiote oralnog i gastrointestinalnog trakta i imaju simbiotski odnos sa svojim domaćinima – pišu istraživači u časopisu Science Translational Medicine i sugeriraju da bi iskorjenjivanje ove bakterije moglo biti pristup liječenju endometrioze. Ta teška bolest pogađa jednu od deset žena.

Linker
28. travanj 2024 15:12