SHUTTERSTOCK
VODA JE NAJBOLJA

Dijetalna pića povećavaju opasnost od aritmije

Aritmija ili abnormalni ritam rada srca onemogućava mu da pumpa krv onako kako bi trebalo, a to povećava rizik za moždani udar i srčane probleme

Osobe koje piju dvije i više litara dijetalnih pića zaslađenih umjetnim sladilima tjedno imaju 20 posto veći rizik za fibrilaciju atrija nego oni koji ne piju takva pića, pokazala je studija objavljena u časopisu Circulation: Arrhythmia and Electrophysiology.

Istraživanje je otkrilo i da osobe koje piju dvije ili više litara pića zaslađenih šećerom imaju 10 posto veći rizik za razvoj fibrilacije atrija, dok oni koji piju jednu litru ili manje čistog voćnog soka bez dodatka ikakvih šećera ili sladila tjedno imaju osam posto manji rizik za fibrilaciju atrija ili aritmiju.

Povećava rizik za druga ozbiljna stanja

Aritmija ili abnormalni ritam rada srca onemogućava srcu da pumpa krv onako kako bi trebalo, a to povećava rizik za moždani udar i druge srčane probleme. U istraživanju je sudjelovalo 202.000 ispitanika u dobi od 37 do 73 godine koji su bili praćeni tijekom 10 godina, a među njima su u tom periodu otkrivena 9362 slučaja aritmije. Iako je studija pokazala da postoji jasna povezanost između dijetalnih pića i fibrilacije atrija, nije potvrđeno da je takva pića direktno uzrokuju.

Unatoč tome autori studije savjetuju ljudima da izbjegavaju pića s umjetnim sladilima kad god je to moguće jer ona mogu biti potencijalni rizik za zdravlje.

Linker
26. travanj 2024 14:37