FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Dijagnoza Alzheimer - što očekivati?

Predlažem da potražite savjete u Hrvatskoj udruzi za Alzheimer. Okolina bolesnika mora se prilagoditi bolesti i njenim posljedicama, oboljeli mora zadržati dostojanstvo bolesne osobe

Suprug već duže vrijeme zaboravlja, a sada mu je postavljena dijagnoza Alzheimerove bolesti. Što da radim?

Lena K., Pula

Odgovara doc. dr. Vladimira Vuletić, neurolog:

image
FOTOGRAFIJE: DARKO TOMAS/CROPIX CROPIX

"Ne znam na osnovi kratkog pitanja u kakvom je stanju vaš suprug. Je li to početna ili uznapredovala faza, radi li i koje je dobi. U svakom slučaju je dobro educirati se o tome što vas čeka, kako komunicirati sa suprugom, kako reagirati na neke njegove poremećaje raspoloženja. Trebate misliti i na pravno-legalne čimbenike te pravodobno odredi budućnost vaših stečevina (novac, imovinu itd.). Preporučuje se organizirati boravak bolesnika u kućnom okruženju dok god možete (a ako radite, raspitajte se je li u vašem mjestu postoje boravci za dementne osobe ili sl.). To svakako traži angažman cijele obitelji, pogotovo vas kao supruge, stoga pazite i na svoj odmor. Predlažem da potražite savjete u Hrvatskoj udruzi za Alzheimer. Okolina bolesnika mora se prilagoditi bolesti i njenim posljedicama, oboljeli mora zadržati dostojanstvo bolesne osobe. Potrebno je obavljati redovite kontrole kod liječnika, a kod uočavanja bilo koje nuspojave na lijek savjetovati se s liječnikom koji ga je propisao. Uz to se preporučuju šetnje ako je moguće, uključenost u događanja i obiteljska okupljanja (nikako ne izolacija) i kognitivni trening dokle god je to moguće. Već sada trebate opunomoćiti odabranu osobu na pravno i pravedno zastupanje u svim važnim situacijama, srediti obiteljske odnose, znati tko će i koliko moći sudjelovati u pomoći oko bolesnika ili osigurati tko će vam pomagati kada dođe faza 24-satnog nadzora. U terminalnoj fazi često je potreban i dom ili stacionar pa se predbilježite za to i sl."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
15. svibanj 2024 11:53