SHUTTERSTOCK
jeste li znali

Da, trebalo bi oprati rižu, ali ne iz razloga u koji većina vjeruje

Tradicionalno, ispiranje riže prije kuhanja smatra se poželjnim kako bi se uklonila prašina, insekti, malo kamenje i komadići ljuske koji su ostali od procesa ljuštenja riže

Riža je među rado korištenim namirnicama diljem svijeta, a pitanje koje se postavlja u svakoj kuhinji, bilo da se radi o profesionalnoj ili vlastitom domu, jest treba li rižu isprati prije kuhanja.

Tradicionalno, ispiranje riže prije kuhanja smatra se poželjnim kako bi se uklonila prašina, insekti, malo kamenje i komadići ljuske koji su ostali od procesa ljuštenja riže. No, kulinarski stručnjaci tvrde da pretpranje riže smanjuje njezinu ljepljivost tako što uklanja škrob koja dolazi iz zrna riže, što se vidi u mutnoj vodi za ispiranje. Kuhari stoga pranje riže zagovaraju za neka jela kada se traži odvojeno zrno dok se za jela poput rižota, paelle i pudinga od riže (gdje je potreban ljepljivi, kremasti učinak), pranje izbjegava. No, nedavna studija na Pekinškom tehnološkom i poslovnom sveučilištu pokazala je da proces pranja ipak ne utječe na ljepljivost ili tvrdoću riže, već da ljepljivost ovisi o vrsti zrna riže, odnosno škroba nazvanog amilopektina koji je drugačiji od površinskog škroba i koji se iz zrna riže oslobađa tijekom kuhanja. Dakle, raznolikost riže - umjesto pranja - ključna je za ljepljivost.


Dobro je znati

S obzirom na to da ispiranje nema utjecaja na ljepljivost, a naizgled se riža čini čistom, pretpranje riže može izgledati kao postupak koji je suvišan i oduzima nam vrijeme? Ipak je odgovor ne. Rižu treba isprati prije kuhanja zbog sasvim drugog razloga - mikroplastike i teških metala.

U novije vrijeme uz veliku uporabu plastike u lancu opskrbe hranom, mikroplastika je pronađena i u riži. Claudia Dessì s Queensland Alliance for Environmental Health Sciences (QAEHS) i Sveučilišta Queensland s timom znanstvenika otkrila je da proces pranja ispire do 20 posto plastike iz nekuhane riže.

Ista studija pokazala je da bez obzira na ambalažu (plastične ili papirnate vrećice) u kojoj kupujete rižu, ona sadrži istu razinu mikroplastike. Istraživači su također pokazali da je plastika u prethodno kuhanoj (instant riži) četverostruko veća nego u nekuhanoj riži. Ako prethodno isperete instant rižu, mogli biste smanjiti plastiku za 40 posto.

Poznato je i da riža sadrži relativno visoku razinu arsena, jer usjev apsorbira više arsena. Ranija istraživanja pokazala su da pretpranje riže uklanja oko 90 posto biopristupačnog arsena i do 20 posto drugih teških metala poput olova i kadmija, ali također ispire i veliku količinu drugih hranjivih tvari važnih za naše zdravlje, uključujući bakar, željezo, cink i vanadij. No, to je problem samo za one populacije koji svakodnevno konzumiraju velike količine isprane riže. Svima ostalima raznolika prehrana osigurava dostatne količine tih minerala.

Linker
11. travanj 2024 12:00