FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
DOBRO JE ZNATI

Da, i s vodom se može pogriješiti: 10 stvari na koje treba pripaziti kada pijete vodu

Voda pomaže probavi i može olakšati i spriječiti zatvor, ispire toksine, zaustavlja stvaranje bubrežnih kamenaca i hidratizira kožu


1. Korištenje boca s BPA

BPA je skraćenica za bisfenol A, kemijski spoj koji se koristi za izradu brojnih proizvoda, uključujući boce s vodom. BPA može ući u vodu i u slučaju prevelike izloženosti izazvati niz problema, od urođenih mana do poremećaja krvnog tlaka, hormonske neravnoteže, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Ako pijete flaširanu vodu, odlučite se za one u bocama bez BPA ili u staklenima.


2. Vjerovanje u mit o hladnoj vodi

Hladna voda ne sužava krvne žile niti otežava probavljanje hrane. To je jednostavan način da se ohladite i hidratizirate kada vam je vruće. A ako vam je hladno, pijenje tople vode pomoći će vam razrijediti sluz, ali to je sve.


3. Dodavanje komadića voća

Ako niste oprezni, komadićima voća i ljekovitim biljkama u vodu možete unijeti bakterije poput salmonele i ešerihije, koje mogu uzrokovati bolest. Nastojte dobro oprati pod tekućom vodom sve što stavljate u bocu s vodom.


4. Uvijek uz kavu i alkohol

Alkoholna i kofeinska pića su diuretici, što znači da potiču češće mokrenje. No, obilno mokrenje može dovesti do dehidracije. Da biste to izbjegli, obavezno popijte čašu vode za svaku šalicu kave ili alkoholnog pića.


5. Puna čaša vode uz lijek

Često griješimo kad uz tablete koje uzimamo pijemo samo nekoliko gutljaja vode. Treba popiti cijelu čašu. Osim što je i to prilika da se hidratiziramo, tijelo će bolje apsorbirati vitamine topljive u vodi, a i pijenje pune čaše vode spriječit će da se lijek zaglavi u jednjaku i iritira ga.


6. Kad ste umorni - prvo voda

Osjećate se umorno? To bi mogao biti znak dehidracije. Ne morate biti bolesni ili naporno vježbati da biste dehidrirali, jer vodu gubimo svaki dan osnovnim tjelesnim funkcijama poput disanja i mokrenja.


7. Previše odjednom

Čaša ili dvije vode je u redu, ali nemojte se probuditi i naliti vodom. Također prije spavanja nastojte ne piti puno jer ćete provesti noć u zahodu, što pak remeti san. Umjesto toga polako pijuckajte tijekom dana.


8. Dodavanje bilo čega umjetnog

Umjetne arome i zaslađivači mogu dovesti do većeg rizika za dijabetes tipa 2 i rak. Izbjegavajte dodavati u vodu bilo što sa šećerom, kukuruznim sirupom visoke fruktoze ili aspartamom. Radije koristite limun, metvicu, krastavce, ali ne zaboravite ih prvo oprati.


9. Nedovoljno vode

Voda pomaže probavi i može olakšati i spriječiti zatvor, ispire toksine, zaustavlja stvaranje bubrežnih kamenaca i hidratizira kožu. Preporučena minimalna dnevna količina je 1,5 l za žene i 1,5-2 l za muškarce.


10. Pijenje iz rijeka ili potoka

Prirodni izvori vode mogu izgledati bistro i čisto, ali mnoge stvari ih mogu kontaminirati - toksične biljke, životinjska mokraća i izmet te ilegalno odlaganje otpada. Prije pijenja tretirajte prirodnu vodu tabletama za filtriranje ili filtrima za vodu.

Linker
20. travanj 2024 10:01