SHUTTERSTOCK
oprez

Bolest ljubljenja: četiri simptoma koja ukazuju na mononukleozu

Mononukleoza je vrlo zarazna, najčešće se širi bliskim i neposrednim kontaktom, uglavnom ljubljenjem, pa je tako i nastao naziv bolest ljubljenja ili bolest poljupca


‌U ljetnim mjesecima pojačan je rizik od razvoja vrlo zarazne bolesti koja može trajati tjednima, pa i mjesecima, a obično pogađa tinejdžere i mlađe odrasle osobe. Poznata je kao infektivna mononukleoza, žljezdana groznica ili bolest ljubljenja jer se širi slinom. Izaziva je Epstein-Barrov virus, a osim slinom prenosi se i drugim tjelesnim tekućinama. Većina ljudi preboli mononukleozu bez većih teškoća, ali uza neke bolest može dovesti do drugih zdravstvenih komplikacija, uključujući anemiju, upalu pluća i neurološke bolesti poput Guillain-Barreovog sindroma ili Bellove paralize.

Četiri su simptoma na koje treba paziti:

* visoka temperatura, 38 stupnjeva Celzija ili više

* grlobolja

* natečene žlijezde u vratu

* ekstremni umor.

Pojavi glavnih simptoma često prethode umor, nevoljkost i glavobolja. Ovakva uobičajena klinička slika infektivne mononukleoze češća je u bolesnika u dobi od 15 do 24 godine (kod male djece uglavnom prolazi nezamijećeno) i očituje se povišenom temperaturom koja traje od jednog do tri tjedna, naslagama na tonzilama (angina), povećanjem limfnih čvorova (limfne "žlijezde") i povećanjem jetre i slezene. Dio bolesnika ima biokemijske pokazatelje oštećenja jetrenih stanica, tzv. "jetrene probe" mogu biti deset puta veće od normalnih vrijednosti. Umor se može zadržati i mjesecima nakon preboljene infekcije.

image
SHUTTERSTOCK


Vrlo zarazna

Mononukleoza je vrlo zarazna, najčešće se širi bliskim i neposrednim kontaktom, uglavnom ljubljenjem, pa odatle i naziv bolest ljubljenja ili bolest poljupca. Također, širi se kašljanjem i kihanjem, dijeljenjem pribora za jelo i sl. Osoba je zarazna i šest tjedana nakon infekcije. Od kontakta s virusom do pojave simptoma bolesti također može proći od dva do šest tjedana.

Kako bi se zaustavila zaraza savjetuje se redovito prati ruke, posteljinu, izbjegavati ljubljenje i ne dijeliti pribor za jelo barem dva mjeseca nakon povlačenja simptoma mononukleoze

Lijek za mononukleozu ne postoji, a antibiotici neće pomoći jer je bolest uzrokovana virusom. Općenito se savjetuje odmor i piti puno tekućine kako bi se izbjegla dehidracija i uzimati lijekove protiv bolova. Veliki tjelesni napori nakon ozdravljenja mogu uzrokovati kroničan oblik ove bolesti u kojem virus trajno ostaje aktivan i uzrokuje bolest. Također, s obzirom na to da dolazi do znatnog povećanja slezene, postoji opasnost od životno opasne komplikacije - pucanja slezene pa se savjetuje pripaziti da ne dođe do udaraca ili jačeg pritiska na trbuh.

Linker
25. travanj 2024 15:01