Getty Images/iStockphoto
RADNA MEMORIJA

Bistri li um bolje kava ili vježbanje?

Znanstvenici su na Sveučilištu Western u Ontariju odlučili istražiti može li vježbanje djelovati na raspoloženje i um, odnosno na radnu memoriju

Samo 20 minuta tjelovježbe djeluje poticajno na radnu memoriju kao i šalica kave, pokazuje studija objavljena u publikaciji Nature Scientific Reports. Kofein je, prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, najkorištenija psihoaktivna tvar na svijetu, koja ima dobre učinke na zdravlje, ali moguće su i nuspojave ako se s njom pretjeruje (smatra se da je četiri do pet šalica kave na dan siguran unos) - nesanica, glavobolja, ubrzan rad srca, tjeskobnost, probavne smetnje, tremor mišića.


Bez nuspojava

I odvikavanje može izazvati tegobe: mučninu, umor, pad energije, nervozu, loše raspoloženje, mutan osjećaj u glavi. Zato su na Sveučilištu Western u Ontariju odlučili istražiti može li vježbanje djelovati na raspoloženje i um, odnosno na radnu memoriju, poput kave, ali bez nuspojava. Radna memorija ključna je za našu sposobnost da funkcioniramo kao znatiželjna ljudska bića - pomaže u procesu učenja i omogućuje kratkoročno pamćenje, odnosno pohranjivanje informacija.

Proveli su ispitivanje u kojem je dio sudionika vježbao 20 minuta na pokretnoj traci, a drugi je dio popio šalicu kave, nakon čega su pristupili testu kratkoročnog pamćenja u kojem je trebalo zamijetiti koliko se puta ponavljaju stavke na popisu. Rezultati ispitivanja bili su izjednačeni pa je zaključak da jednake kratkoročne dobrobiti za um kao od kave možemo dobiti od kratke tjelesne aktivnosti, bez bojazni od nuspojava ili tegoba s odvikavanjem.

Uz to, naglašeno je da tjelovježba može pomoći i kod ustezanja od kave, jer smanjuje simptome apstinencije.

Linker
26. svibanj 2024 17:38