U soku se često kombinira s drugim voćem kako bi se ublažila njegova gorčina
 Getty Images
Supernamirnica

A MOŽDA NISTE NI ČULI ZA NJU Čarobne bobice i sok ove biljke djeluju protiv upala i infekcija, bolova, visokog kolesterola, depresije

Najčešće ga nalazimo u obliku soka (gorak je), praha ili ekstrakta u kapsulama. Antioksidativna aktivnost soka očituje se u vezanju slobodnih radikala, a djelovanje je dokazano u snižavanju razine lošeg, LDL kolesterola i snižavanju razine ukupnog kolesterola

Noni (lat. Morinda citrifolia) samonikla je voćka s područja Australije, Kariba i Jugoistočne Azije. Zbog svojih ljekovitih sastojaka spada u skupinu superhrane. Plodovi su bijelo-žute boje, jakog okusa i mirisa, mogu se jesti sirovi ili kuhani. Mogu se i sušiti te upotrijebiti za pripremu čaja.


U kombinacijama

Ipak, noni ćete najčešće naći u obliku soka (gorak je), praha ili ekstrakta u kapsulama. U soku se često kombinira s drugim voćem kako bi se ublažila njegova gorčina.
Noni je bogat vitaminima, mineralima, antioksidansima; sadrži vitamine skupine B, vitamin C i E, beta-karoten te minerale željezo, magnezij, kalcij, mangan i kalij. Sok nonija od davnina se koristi u mnogim kulturama, dio je kineske i ajurvedske medicine. Koristi se kod menstrualnih tegoba, u liječenju bolova u trbuhu te kod impotencije i visokog krvnog tlaka.

U svakom slučaju, noni jača imunitet i djeluje na opće poboljšanje stanja organizma. Ima i jako antivirusno, antibakterijsko i antimikrobno djelovanje pa se koristi kod upalnih procesa i infekcija. Može smanjiti i bolove kod reume i artritisa. Noni pomaže i kod problema s koncentracijom i manjkom energije općenito, a djeluje i na kožu - poboljšava ten.


I za bolji san

Njegov sok smanjuje osjećaj gladi, pomaže kod plućnih problema, jača imunitet, poboljšava san i smanjuje simptome depresije. Zbog svoje adaptogenosti na neuobičajene uvjete rasta pronalazi se na vulkanskom tlu, pješčanom, kamenom, u šumama. Od plodova se proizvodi sok, a lišće, stabljika, kora i korijen koriste se u ljekovite svrhe dulje od 2000 godina.

Učinkovitost soka od nonijevih bobica potječe od fitokemijskih tvari koje, kao i hranjive tvari, imaju ozdravljujući učinak na stanice tijela te na pojedine organe.Nonijev sok smanjuje osjećaj gladi, pomaže kod plućnih problema, jača imunitet, poboljšava san i smanjuje simptome depresije.


Vezanje slobodnih radikala

Antioksidativna aktivnost ovog soka očituje se u vezanju slobodnih radikala. Djelovanje soka od nonijevih bobica dokazano je u snižavanju razine lošeg, LDL kolesterola, snižavanju razine ukupnog kolesterola te podizanju razine dobrog ili HDL kolesterola. Najpoznatija aktivna tvar koju sadrži sok nonija je antioksidans prokseronin, koji se u našoj jetri pretvara u kseronin. Kseronin djeluje na staničnoj razini smanjujući upalne procese.

Iako tijekom konzumiranja nonija nisu zabilježene nuspojave, ne preporučuje se trudnicama i dojiljama, a zbog velike količine kalija svi koji imaju problema s jetrom ili bubrezima također trebaju biti oprezni i savjetovati se s liječnikom.Primjena nonija je zdravstveno sigurna, a preporučena doza je od 30 ml/dan, pa na više, ovisno o dobi i zdravstvenom stanju osobe. Najbolji efekti se postižu kada se sok pije ujutro, natašte. Sok se pije u manjim gutljajima, svaki gutljaj duže miješajući u ustima.

Fruit of Great morinda (Noni) or Morinda citrifolia tree and green leaf on black stone board background
Getty Images/iStockphoto

Biljka noni sadrži:

● više od 150 korisnih spojeva
● vitamine
● minerale
● bjelančevine
● enzime

Djeluje na:

● probavni sustav
● dišni sustav
● imunitet
● živčani sustav
● krvožilni i mišićni sustav
● menstrualne bolove i potenciju

Linker
25. svibanj 2024 16:33