SHUTTERSTOCK
Svestran proizvod

Votka nije samo za piće: možete ju koristiti za čišćenje nakita i prozora, pripremu pite, uklanjanje mrlja...

Sigurni smo da ne razmišljate o ovom alkoholu kao o sredstvu koje vam može pomoći u kućanstvu. Sad je vrijeme da to promijenite

Votka je piće kojeg se vjerojatno sjetite kad se spremate u izlazak ili kad se družite s prijateljima. Sigurni smo da ne razmišljate o ovom alkoholu kao o sredstvu koje vam može pomoći u kućanstvu. Sad je vrijeme da to promijenite. Naime, votka vam može pomoći da osvježite posteljinu, očistite nakit i stakla, ali i uklonite mrlje od vina.


Očistite nakit

Sigurno i vi imate nakit koji kao da vam blijedi s godinama. Ako imate ostatke votke sa zadnjeg tuluma, možda je vrijeme da ju iskoristite za nakit. Naime, votkom možete ispolirati stvari od kroma i nakit od zlata ili srebra. Nemojte ga jedino koristiti ako imate nakit na kojem se nalazi drago kamenje. Slobodno nanesite ovaj alkohol na krpu od mikrovlakana i ulaštite ga.

Nakit izrađen od akrila, plastike ili lošijih metala, poput bakra, ne smije se čistiti alkoholom jer može uzrokovati niz problema.


Raspetljajte kosu

Ovo je problem s kojim smo se svi susreli, ali posebno osobe s kovrčavom kosom. Upravo vam votka može biti spas. Ogulite i nasjeckajte malo limuna na kockice, a zatim ga stavite u dvije šalice kipuće vode. Kuhajte dok ne nestane pola tekućine, procijedite, stavite tekućinu u bocu s raspršivačem i dodajte malo votke. Raspršite sredstvo po kosi i s lakoćom raščešljajte. Tako jednostavno i učinkovito.


Osvježite posteljinu

Znamo da votka nema baš najbolji miris, ali je odlično dezinfekcijsko sredstvo. Pomiješajte ju s nekim eteričnim uljem, koje lijepo miriše, i dodajte u bočicu s raspršivačem. Pošpricajte ovo sredstvo na plahte, jastuke, zavjese i druge tkanine kako biste im dali svježine.


Sredstvo protiv insekata

Ako nemate pri ruci neko sredstvo protiv insekata, votka vam može pomoći. Jeste li primijetili da vas na ljetnim tulumima komarci ne grizu toliko? Zapravo, alkohol ih je vjerojatno odbio.

Pomiješajte šalicu votke, dvije žlice soka aloe vere, dvije čajne žlice ricinusovog ulja te jednu i pol čajnu žlicu mješavine eteričnog ulja. Dodajte pripravak u bocu s raspršivačem i držite ga pri ruci sljedeći put kada komarci budu vani.


Očistite stakla

Alkohol je stvarno koristan u čišćenju stakla, na našem podneblju često se koristi rakija, ali i votka je odlično rješenje. Sve što trebate učiniti je pomiješati 225 ml votke, 50 ml bijelog octa i malo vode, a možete dodati i pola čajne žlice tekućeg sapuna ako su vam prozori jako prljavi. Sve sastojke stavite u bočici s raspršivačem.

Uklonite mrlje od vina

Ako vam se ikad prosulo vino na omiljeni komad odjeće ili na novi kauč, znate kakav je to stres. No, više ne mora biti, samo je važno da reagirate na vrijeme. Ako imate svježu mrlju od vina, možete je ukloniti votkom. Izlijte tekućinu točno na mrlju i krpom upijte što više možete. Pigmenti koje crveno vino čine crvenim, poput antocijanina, topivi su u alkoholu, tako da ih votka može otopiti i lako ih upiti iz vlakana. Nakon što nestane veći dio boje, dodatno očistite s malo vode.


Pripremite pitu

Pite su ukusne, ali posebno kad imate hrskavu koru. Votka je tajni sastojak koji vam može pomoći u tome. Zamijenite vodu hladnom votkom u receptu za koru i ona će biti hrskavija i ukusnija.


Sjajnija kosa

Na društvenim mrežama svaki dan saznamo za neki neobičan trik za ljepotu. Korištenje majoneze, piva ili kvasca za čvršću i sjajniju kosu. Sad tom popisu možete dodati i votku. Sve što trebate učiniti je pošpricati votku na mokru kosu nakon pranja, a zatim je osušiti na uobičajeni način. Ipak, nemojte to činiti prečesto jer tako ju možete oštetiti.


Produžite život buketu

U vazu s cvijećem i vodom dodajte nekoliko kapi votke kako biste produžili njezino trajanje. Svakodnevno mijenjajte ovu mješavinu kako biste maksimalno produžili svježinu svog buketa.

image

Votka može pomoći i cvijeću

SHUTTERSTOCK
Linker
31. ožujak 2024 06:07