FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Promocija i recepti

Vodič za ugostitelje i besplatna kava: Biljna mlijeka osvajaju svijet

Svi se mogu upoznati s biljnim zamjenama za mlijeko, sir, šlag, vrhnje i ostale sastojke životinjskog podrijetla dostupne u Hrvatskoj te saznati kako je lako prilagoditi sastav svim jelima i napitcima

Prijatelji životinja osmislili su i objavili vodič za povećanje veganske ponude u ugostiteljskim objektima simpatična imena „Biljna mlijeka osvajaju svijet”, koji je kao izvor korisnih informacija i savjeta dostupan svima i na www.prijatelji-zivotinja.hr. Promociji vodiča priključilo se 13 caffe barova i slastičarnica iz Zagreba, Osijeka, Varaždina, Dubrovnika i Rijeke, koji u subotu 27. studenoga časte prvih 10 gostiju koji naruče kavu s biljnim mlijekom.

„Cilj promocije je upoznati ljubitelje kave s blagodatima i raznim, finim okusima biljnih mlijeka. Kava s biljnim mlijekom ne postoji u ponudi samo za vegane, već je namijenjena svima. Drago nam je što će popularni kafići ovom gestom razveseliti i iznenaditi svoje goste promovirajući na taj način i ovaj sveobuhvatni vodič i biljna mlijeka”, najavljuju iz Udruge. Otkrivaju da su vodič, koji je nastao u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Turističkom zajednicom grada Zagreba, poslali na čak 1500 adresa ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj kako bi ih korisnim informacijama, zanimljivim receptima i konkretnim podacima potaknuli na proširenje ponude bez namirnica životinjskog podrijetla, čime bi ujedno unaprijedili svoje usluge.

Biljne zamjene

Kroz vodič svi se mogu upoznati s biljnim zamjenama za mlijeko, sir, šlag, vrhnje i ostale sastojke životinjskog podrijetla dostupne u Hrvatskoj te saznati kako je lako prilagoditi sastav svim jelima i napitcima. Zanimljivim pristupom vodič daje ideje za mnoge nove biljne proizvode koje će rado iskušati svi, neovisno o njihovim prehrambenim navikama.

U vodiču se uz savjete profesionalnih kuhara nalazi i recept Igora Barberića, dugogodišnjeg vegana koji se nada povećanju veganske ponude i u Hrvatskoj: „Jako mi je žao što veganska ponuda nije zastupljena u našim restoranima i ostalim ugostiteljskim objektima u istoj mjeri kao u inozemstvu. Nekada bih rado odahnuo i, umjesto da sam radim veganske slastice i napitke, sjeo u bilo koji café-bar i bez pol muke, primjerice, naručio kavu dalgona s biljnim mlijekom.”

Tiskanu verziju vodiča „Biljna mlijeka osvajaju svijet” ugostitelji mogu naručiti bez naplate, dok se online verzija može pronaći na www.prijatelji-zivotinja.hr. Onima koje vodič potakne na daljnje istraživanje prednosti veganske prehrane može pomoći Vege izazov na www.veganopolis.net.

Linker
25. travanj 2024 15:26